Просто по імені: Україна офіційно не називатиме Лукашенка "президентом" Білорусі

Четвер, 01 жовтня 2020, 01:42

Україна офіційно називатиме самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка просто на ім’я. Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив 30 вересня, передає Детектор Медіа з посиланням на «Радіо Свобода».

На питання, чи будуть Олександра Лукашенка називати «незаконно обраним» чи «нелегітимним президентом», він відповів: 

«Це прекрасні формулювання для медіа, для заголовків, для постів у фейсбуці, але ви питаєте про офіційну позицію, я вам відповідаю, що офіційна позиція – Олександр Лукашенко».

Нагадаємо, 23 вересня в білоруському Мінську відбулась «таємна інавгурація» Олександра Лукашенка: її не анонсували для ЗМІ, не транслювали державні телеканали та радіостанції, а гостями було обмежене коло людей. Відповідно до закону «Про Президента Республіки Білорусь», церемонія складення присяги мала транслюватися по республіканському телебаченню і радіо. Але під час інавгурації по державних телеканалах йшли серіали.

Вже понад два місяці тисячі людей виходять на акції протесту проти офіційних результатів виборів, за якими Лукашенко начебто отримав близько 80% підтримки виборців. За інформацією опозиції, реально за Лукашенка проголосували менше 20%. Акції протесту жорстоко розганяють силовики, тисячі людей були затримані протягом всього часу мітингів, сотні постраждали від насильства. Дісталося й медійникам: іноземним журналістам не надавали акредитацію для роботи, їх затримували та депортували з країни, крім того були затримані та постраждали від насильства представники білоруських ЗМІ.

Результати виборів у Білорусі не визнають в ЄС та в Україні, а дії силовиків стосовно протестувальників та опозиції засуджують. Після інавгурації вони також не визнають Лукашенка легітимним президентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: