Поділитись:

Пам'ятники Українці та Шевченку в Луцьку владика Михаїл пропонує поміняти місцями вже до лютого 2021 року

Середа, 30 вересня 2020, 17:39
Пам'ятники Українці та Шевченку в Луцьку владика Михаїл пропонує поміняти місцями вже до лютого 2021 року

Митрополит Луцький і Волинський запропонував вирішити проблему з пам’ятниками Тарасові Шевченку та Лесі Українці на площах обласного центру.

Власне, про саму проблему і шлях пише сайт епархії.

Його високопреосвященство надіслав листа з пропозицією до виконувача повноважень луцького міського голови Григорія Пустовіта, ректора СНУ Анатолія Цьося, директора облдрамтеатру Анатолія Гливи.

Тож текст звернення наступний:

«Багато років і доволі часто ми чуємо здивування як лучан, так і гостей міста, що пам’ятник Лесі Українці стоїть навпроти Волинського академічного облмуздрамтеатру ім. Т. Шевченка, а Шевченкові – навпроти головного корпусу Волинського національного університету ім. Лесі Українки.

Передісторія такої невідповідності вже не всім відома. У 1960-ті роки посеред центрального міського скверу стояв камінь із написом, що тут спорудять монумент Лесі Українці. Про цей намір було відомо і в УРСР, і в діаспорі. Сквер знесли, на його місці з’явилася Театральна площа з новим приміщенням драмтеатру ім. Шевченка (1976 р.), а пам’ятника "співачці досвітніх огнів" відкрили в 1977-му.

В перші роки незалежності патріотичні лучани виступали за поставлення достойного пам’ятника Шевченку в обласному центрі. Вже освятили й камінь на його місці – тепер це територія храму Холмської ікони Божої Матері. Проте все-таки вирішили, що краща локація – біля головного корпусу ВДУ: як своєрідна альтернатива знесеному пам’ятникові Леніну навпроти цієї будівлі колишнього обкому партії.

Нове покоління лучан не знає цієї передісторії, але невідповідність розміщення монументів – очевидна. Тож виникало декілька варіантів її вирішення: перейменувати майдани (наприклад, Театральний – на Лесі Українки, Центральний – на Шевченка); перемінити назви цих закладів. Але найбільш оптимально, на наш погляд, – переставити пам’ятники місцями.

Розуміємо, що при цьому, крім інших проблем, виникне питання прив’язки монументів до місцевості, адже їх створювали саме з такою прив’язкою. Тут варто згадати, що пам’ятник Лесі Українці, котрий у Центральному парку, стояв до 1966 року на площі Возз’єднання (тепер – територія Хрестовоздвиженського храму). При перенесенні, напевне ж, було зроблено таку нову прив’язку, тож пам’ятник органічно вписався в нове місце. Це, звичайно, справа фахівців.

На нашу думку, перенесення монументів було б найкраще здійснити до 150-ліття з дня народження Лесі Українки, яке відзначатимемо 25 лютого 2021 року».

ЧИТАТИ, ЩО ЩЕ ПРОПОНУЄ ВЛАДИКА МИХАЇЛ 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 квітня 2024
14:45
01 січня 2024
14 листопада 2023
07 листопада 2023
05 серпня 2023
21:24
26 червня 2023
24 травня 2023
18 травня 2023
17 травня 2023