Поділитись:

Хто кому брат: як, попри обіцянки, в команді Зеленського процвітає «кумівство» (фото, відео)

П'ятниця, 25 вересня 2020, 11:28

Кумівство – або непотизм, коли впливові люди призначають у владу своїх родичів – одна з рис незрілої політики, ризик превалювання особистих інтересів над суспільними. Володимир Зеленський цю практику обіцяв залишити в минулому. Гостро закидав Петру Порошенку цю політичну ваду і запевняв, що за його президентства «кумівства не буде».

Але саме з друзів та бізнес-партнерів Зеленський сформував своє найближче владне оточення – «Квартал 95» частково перебрався на Банкову, частково у парламент, його друг дитинства очолив Службу безпеки. Як глибоко це явище поширилось серед української політики за часів президентства Зеленського – «Схеми» вирішили простежити на прикладі українського парламенту. 

«Більше ніякого кумівства та кулуарних призначень на посади. Демократія в Україні має стати реальністю разом з вами», – такий допис з’явився на фейсбучній сторінці «Команда Зеленського» 25 лютого 2019 року.

Його супроводжувало одне з чергових відеозвернень кандидата у президенти Володимира Зеленського, в якому він звернувся до українців і розповів, що його непокоїть питання кумівства у владі: «Кому подобається, коли президент призначає на посаду свого кума чи армійського друга? Чому так відбувається вже 28 років?»

«Я розповім Вам про Україну своєї мрії… Де підставою призначення на посаду стають розум, освіта, талант і совість, а не те, що разом хрестили дітей», – також написано в передвиборчій програмі кандидата в президенти Володимира Зеленського.

Згодом, у травні, Зеленський вже після переможних для себе виборів звернув увагу народних депутатів, для кого вони мають працювати:

«Шановні депутати! Сподіваюся, за три тижні поки ви відпочили, ви не забули слова присяги – виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників. Поки що ви дієте виключно в своїх інтересах».

Відтоді минуло півтора роки. Що змінилося? Чи діють тепер депутати «Слуги народу» – партії Володимира Зеленського – в інтересах своїх співвітчизників? Як ставляться до кумівства в політиці? Із цими запитаннями «Схеми» звернулися до них самих. Зокрема, і до Миколи Тищенка – який, до того ж, регулярно відвідує Банкову, де розташований Офіс президента.

 

Депутат Тищенко вважає, що позбутися від кумівства в політиці в Україні – неможливо:

«Та ні, такого не може бути. Такого не може бути апріорі в Україні. У нас всі куми»

«Кумівства у нас не буде»

Серпень 2020 року. На даху будівлі КВЦ «Парковий» відбувається з'їзд партії «Слуга народу». 

Там «Схеми» помітили і керівника Офісу президента Андрія Єрмака, який сидів праворуч від самого Зеленського. І Миколу Тищенка, який сидів позаду Андрія Єрмака – вони, за словами Тищенка, куми.

Журналісти зауважили в першому ряду і помічника президента Сергія Шефіра. Його син за останній рік також став помічником – щоправда, народного депутата від «Слуги народу» із Кривого Рогу Юрія Кісєля.

Також у першому ряді і Руслан Стефанчук – перший віцеспікер парламенту.

Його рідний брат – також народний депутат Микола Стефанчук – теж на з’їзді. За останній рік і дружини обох отримали посади помічниць народних депутатів на громадських засадах. Але не тільки вони.

На з’їзді і Юрій Корявченков – ексколега президента з «Кварталу-95». Дружина Корявченкова завдяки чоловіку стала помічницею депутата на громадських засадах.

Відвідувач з'їзду депутат Олександр Скічко оформив своїм помічником на громадських засадах свого брата, а народна депутатка Людмила Буймістер – свого чоловіка.

Однак і це ще не все.

Депутат Олександр Санченко призначив свого батька помічником депутата, а депутати Ігор Копитін, Георгій Мазурашу, Максим Березін і Богдан Яременко – своїх братів.

Це не всі родичі, які разом із депутатами «Слуг народу» отримали доступ до парламенту та владних кабінетів після того, як потрапили разом з Володимиром Зеленським до влади.

Корявченков: дружина-помічниця

29 серпня 2019 року. Новий склад парламенту приймає присягу. Зокрема, новообрані парламентарі урочисто обіцяють «виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників».

А вже за тиждень, 5 вересня 2019 року, народний депутат Юрій Корявченков подає до апарату Верховної Ради свій список із його помічників на громадських засадах. Там є і прізвище його дружини.

Їй довелося писати заяву на ім’я свого чоловіка – щоб стати його депутатським помічником.

Кісєль: депутатський помічник – син помічника президента

Микита Шефір – син першого помічника Володимира Зеленського Сергія Шефіра. За збігом обставин, коли Сергій Шефір був співзасновником «Ліги сміху», його син Микита виступав у тій же «Лізі сміху». А коли батько потрапив у владу і став першим помічником президента Зеленського – його син отримав доступ до парламенту. Він помічник народного депутата з Кривого Рогу – Юрія Кісєля.

До слова, родина цього депутата нещодавно придбала майно президента України.

Відповідно до отриманих документів з Верховної Ради, спершу, у вересні 2019 року, депутат Кісєль попросив встановити зарплату Микиті Шефіру в розмірі 6 тисяч гривень.

Через два місяці – уже нове прохання: зарплатня – 24 тисячі. Того ж дня депутат попросив видати Микиті Шефіру і премію в розмірі 20 тисяч гривень. А через місяць – ще одну премію, так само розміром у 20 тисяч гривень. Таким чином виходить, що син головного помічника президента Зеленського за перші три місяці роботи міг отримати з держбюджету дві премії та чотирикратне підвищення зарплати.

Березін & Копитін: брата – в помічники депутата

30 серпня в інтерв’ю депутат від «Слуги народу» з Кременчука, що на Полтавщині, Максим Березін одразу після присяги розповідав про свої «радісні відчуття, тому що будуть конструктивні зміни в державі».

 

А за тиждень, 5 вересня, Березін зробив подання до апарату парламенту з проханням призначити брата Сергія Березіна своїм депутатським помічником. Ще й попросив для нього зарплату – 48 тисяч гривень.  Це навіть більше, ніж за словами деяких парламентарів, виділяють народному депутату для усіх чотирьох оплачуваних помічників разом на місяць.

Такі дії депутата, як оформлення зарплати для родича, можуть вважатися порушенням антикорупційного законодавства. Дії в умовах реального конфлікту інтересів.

Щоправда, через одинадцять днів, 16 вересня 2019 року – депутат відкликав подання про зарахування на посаду помічником свого брата. Тобто це була спроба порушити закон. І зрештою брат Березіна став помічником на громадських засадах.

За кілька тижнів до нового року за свій кошт депутат Березін попросив в апараті парламенту виготовити візитки для брата – із золотистим логотипом на перламутровому папері.  До слова, співзасновником цієї компанії також був і сам парламентар. Брат депутата став не тільки помічником депутата на громадських засадах. На сайті Верховної Ради можна прочитати, як на круглому столі в парламенті брата почали вже називати радником підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. 

Впадає в око, що керівником цього підкомітету є його брат – депутат.

А в інтерв’ю миколаївському медіа Володимир Копитін – брат депутата – розповів, що він ще й очолює якусь робочу групу:

«Я, дійсно, зараз є радником комітету з питань авіації і загалом, дійсно, я зараз цей законопроєкт… Я очолюю цю робочу групу».

Схоже, на конфлікт інтересів. Водночас, сам народний депутат заперечив «Схемам», що його брат є радником підкомітету, який він очолює.

Через кілька днів після запису коментаря Ігор Копитін зателефонував журналісту, щоб повідомити, що його брат перестав бути його помічником на громадських засадах. ​

Тимофійчук: шлях у політику для себе і для родича

Володимир Тимофійчук був фермером на Івано-Франківщині, а відтак – став депутатом від «Cлуги народу».

Його навіть особисто рекламував майбутній на той момент спікер Дмитро Разумков: «Це єдиний кандидат, якого підтримує наша політична сила. Що б хто вам не розповідав – це неправда. Це фейк, це маніпуляція, це шахраї. Це справжній. Підтримайте його, будь ласка».

Новообраний депутат Володимир Тимофійчук запам’ятався на початку каденції Ради 9-го скликання тим, що не підібрав відразу слів, щоб пояснити, як потрапив у політику. Утім, як виявили «Схеми», його першим поданням як депутата стало прохання зарахувати своїм помічником свого родича – Богдана Тимофійчука. І встановити для нього заробітну плату в 24 тисячі гривень. Згодом НАЗК повідомило на своїй сторінці, що депутат Володимир Тимофійчук вчинив дії в умовах реального конфлікту інтересів, справа – вже у суді. Станом на цей час розгляд справи в Печерському районному суді Києва уже двічі відкладався.

Нікітіна: майже 100 тисяч для чоловіка-помічника

Кандидатка Марина Нікітіна, на той час безробітна із Запоріжжя, оприлюднила свій передвиборчий ролик 8 липня 2019-го: «Я – Марина Нікітіна. І я в команді президента України Володимира Зеленського, в команді чесних людей».

А вже наступного дня після складання присяги в Раді, 30 серпня, вона написала подання на ім’я першого заступника керівника апарату парламенту. І попросила зарахувати Олександра Нікітіна, свого чоловіка, помічником-консультантом і встановити йому зарплату у 24 тисячі гривень. Звільнити свого чоловіка депутатка попросила лише через пів року – у березні 2020-го. Загалом, чоловіку заплатили 95 тисяч гривень.

Стефанчуки: брати-депутати і їхні дружини-помічниці

Два рідні брати Руслан і Микола Стефанчуки стали народними депутатами рік тому. У серпні вони стали парламентарями, а вже у вересні їхні дружини стали помічницями депутатів на громадських засадах. 

Примітно, що наприкінці вересня 2019-го в етері одного з телеканалів у Хмельницькому пролунало запитання до Миколи Стефанчука – від перехожого: «Говорять, що його брат підтягує. Виходить, це те саме кумівство, як було раніше – що він на це відповість?»

У відповідь на це Стефанчук зауважив: «Аналогічно, як і всі інші кандидати, я проходив відбір через партійну ланку міста, через партійну ланку області, співбесіду з основними членами партії».

А за шість днів до цього інтерв'ю, 18 вересня, його дружина Оксана Музика-Стефанчук написала заяву на ім’я свого чоловіка – оформити її депутатським помічником на громадських засадах.

«Є прекрасні фахівці, коли є чоловік з дружиною, вони є докторами наук. Тому я тут проблеми не бачу. Якщо ми говоримо, що люди проходять конкурс – це чудово. Головне, щоб вони не були в прямому підпорядкуванні», – говорив сам Стефанчук.

Зрештою Микола Стефанчук подав відразу до апарату парламенту список своїх помічників, де було прізвище його дружини.

Дружина іншого брата-депутата Руслана Стефанчука – Марина Стефанчук – стала помічницею депутата Данила Гетманцева

«Моя дружина є доктором юридичних наук. Професором кат​едри Київського національного університету імені Шевченка, – пояснює сам перший віцеспікер Стефанчук. – І працюючи з паном Гетманцевим – вони, до речі, з ним захищалися в один день – він їй зробив пропозицію на безоплатних засадах, на громадських засадах допомагати йому по тих чи інших питаннях створення законодавства».

Марина Стефанчук також була призначена до комісії з питань правової реформи. Цю комісію, за словами деяких її членів, допомагав формувати, проводив співбесіди із учасниками в Офісі президента її чоловік.

Навіщо народному депутату 31 помічник?

Відповідно до закону, персональний відбір помічників здійснює особисто народний депутат України. Серед прав помічників депутатів на громадських засадах: можливість безпосереднього доступу до найвищих посадовців, право входити у приміщення парламенту, центральних та місцевих органів влади за своїм посвідченням.

«Україна дозволяє мати 31 помічника кожному народному депутату, – розповідає науковий співробітник Центру східноєвропейських і міжнародних досліджень Костянтин Федоренко. – Я думаю, багато читачів цього факту навіть не знають. А також із цих 31 – лише четверо можуть бути оплачені за державний рахунок. Тобто інші – на добровільних засадах. Але вони всі отримують цю знамениту «корочку»-всюдихід, яка дозволяє їм вирішувати певні свої питання. Людей влаштовують на ці посади в Україні саме з метою вирішення певних бізнес-інтересів».

Костянтин Федоренко раніше допомагав писати для Ради Європи дослідження – аналіз роботи помічників депутатів в Україні і в кількох країнах ЄС. Він звернув увагу, що в деяких країнах Євросоюзу помічникам депутатів заборонений доступ до кулуарів і до державних установ.

«Вони не можуть так відкривати двері ногою, як в Україні, в будь-яку установу, – зауважує Костянтин Федоренко. – Як правило, у них просто є якісь права на прохід до парламенту – і то, не до кулуарів. Тому що це якраз дозволяє здійснювати якусь непрозору корупційну діяльність, зокрема».

Санченко: батько-помічник депутата

Олександр Санченко став депутатом у січні 2020 року, а разом з ним доступ до парламенту отримав його батько – Володимир Санченко, який став депутатським помічником на громадських засадах.

Парламентар пояснив: щоб допомогти вирішити проблему громадян з отриманими до стрибка курсу гривні кредитами в іноземній валюті:

«Мій батько мав досвід роботи в банку. Я хочу знайти це рішення. І тому, звичайно, маючи статус помічника – простіше отримати відповіді від того ж Національного банку та інших. Тому це прикладне питання. Для мене кумівство – коли просто береться хтось некомпетентний – і просто ставиться. Ось це кумівство».

Скічко & Кириченко: рідний брат – найкращий помічник депутата

Олександр Скічко, колишній телеведучий та пародист, уже рік як депутат партії влади «Слуга народу». Коли визначався з помічником на громадських засадах – обрав свого рідного брата.

Микола Кириченко – також народний обранець від «Слуги народу», з Харківщини. Ще у квітні 2019 року він перевіряв стан посівів на полях господарства.

Далі він вчився в Трускавці. Його позиція чітка – він проти кумівства в політиці. Чому ж тоді він призначив рідного брата своїм помічником на громадських засадах?

Буймістер: проти кумівства, але з чоловіком-помічником

Людмила Буймістер – ще одна народна депутатка від «Слуги народу». Загалом вона проти кумівства у владі, утім, інша справа, коли мова йде про її чоловіка. 

Мазурашу: брат-помічник – не кумівство

Георгій Мазурашу також зараз депутат від «Слуги народу». Рік тому перед тим, як стати депутатом, приїхав у село, де виріс – і показав свого брата. А тепер, схоже, саме цей брат Михайло став його помічником на громадських засадах.

Василів: жодного помічника не було – взяв дружину

Ще один «слуга народу» – Ігор Василів

На його думку, дружина на громадських засадах допомогла йому лише на самому початку його депутатської кар’єри.

Олена Сахань, доцентка національного університету Ярослава Мудрого в Харкові, досліджувала тему кумівства і непотизму: «Декілька років я займалася переважно проблемами корупції у владі, політичною корупцією. І вийшла на проблему непотизму. Тому що вважають, що непотизм – це один з проявів корупції в будь-якій галузі життя. В тому числі – і в політиці».

«До чого може призвести непотизм, кумівство? – продовжує вона. – Негативу більше, ніж позитиву, як ми розуміємо. Бо непотизм несе із собою порушення не тільки правових, а й моральних норм. Псує і розбещує суспільство та державу. Практика непотизму має деструктивний вплив на формування морально-ціннісних засад молоді. Взагалі суспільства, що формує толерантне ставлення до корупції як різновиду неправової соціальної практики та створює підґрунтя для подальшого укорінення в суспільстві оцих практик: непотизму, кумівства, клієнтизму тощо».

Під час одного з публічних заходів «Схеми» спробували поставити запитання президенту, чи змінив він свою позицію щодо кумівства у владі? Утім, запитання президент, схоже, не почув.

Окремо журналісти також надіслали запит до Офісу президента і очікують на відповідь.

За один рік перебування у парламенті – щонайменше 15 із 246 народних депутатів від «Слуги народу» в Раді призначили своїми помічниками своїх родичів або родичів соратників Зеленського.

Чи справді соратники президента таким чином діяли в інтересах усіх співвітчизників? І чи знав про це президент Зеленський, який був занепокоєний кумівством у владі? ​

Кумівству в Раді – бій?

Майже рік тому опозиційні депутати, серед яких Ірина Геращенко та Вікторія Сюмар, зареєстрували законопроєкт щодо заборони депутатам приймати на роботу своїми помічниками близьких осіб. На цей проєкт закону майже рік ніхто не звертав уваги.

Але за збігом обставин, після того, як 31 серпня «Схеми» відвідали з’їзд «Слуги народу» і опитали депутатів щодо їхніх родичів-помічників – уже наступного дня цей законопроєкт був включений до порядку денного. І згодом проголосований парламентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 квітня 2024
05 квітня 2024
30 березня 2024
29 березня 2024
22 березня 2024
09 березня 2024
07 березня 2024
02 березня 2024