Поділитись:

Як вибиратимуть депутатів у Луцьку

Автор: Андрій Лучик |
Четвер, 17 вересня 2020, 20:00
Як вибиратимуть депутатів у Луцьку

25 жовтня відбудуться місцеві вибори. І навіть, якщо хтось не пропустив жодних за усе своє життя, все одно вони будуть першими в своєму роду.

Верховна Рада нарешті ухвалила Виборчий кодекс, де визначила порядок виборчих змагань на усіх рівнях. Отож, ми стисло розкажемо, як виглядатиме голосування на місцевих виборах 25 жовтня та як кандидати ставатимуть депутатами.

День голосування

Місцеві вибори призначаються на останню неділю жовтня. У 2020 році вона припадає на 25 число.

На виборчій дільниці кожен отримає по чотири бюлетеня:

  • для виборів мера;
  • для виборів депутатів міської ради;
  • для виборів депутатів обласної ради;
  • для виборів депутатів районної ради.

Вибори мера

Варто відзначити, що вибори мера відбуватимуться в два тури. Якщо 25 жовтня жоден з кандидатів не набере більше 50% голосів виборців, то другий тур буде призначений на неділю, в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування.

Виборча система

Вибори депутатів у населених пунктах з понад 10 тисячами виборців відбуватиметься за пропорційною системою з частково відкритими списками. Це означає, що ви голосуватимете за партію, але також і можете вибрати кандидата від цієї партії, який вам подобається найбільше.

Для цього будуть сформовані загальні та регіональні списки партій. У виборчому бюлетені ви бачитимете кандидатів від регіонального списку партії, закріпленого за відповідним округом. Ви можете проголосувати за партію, а також за кандидата з регіонального виборчого списку.

Якщо кандидат набирає більше, ніж 25% від виборчої квоти (для Луцька, ймовірно, це буде близько 500 голосів) він стає на перше місце в регіональному списку. Якщо декілька кандидатів набирає більше 25%, вони ранжуються в порядку спадання кількості набраних голосів. Тобто, хто набрав більше голосів –той і вище.

Наприклад, є регіональний список з такими результатами при виборчій квоті 2000 голосів:

  1. Кандидат А - 300
  2. Кандидат B - 350
  3. Кандидат C - 550
  4. Кандидат D - 200
  5. Кандидат E - 100
  6. Кандидат F - 750

Остаточний порядок виборчого списку в окрузі буде наступним:

  1. Кандидат F - 750 (більше 25% виборчої квоти)
  2. Кандидат C - 550 (більше 25% виборчої квоти)
  3. Кандидат А - 300 (далі кандидати залишаються в послідовності, початково визначеній партією)
  4. Кандидат B - 350
  5. Кандидат D - 200
  6. Кандидат E - 100

Це дієвий спосіб обирати справді авторитетних представників громади, а не послуговуватися лише бажанням партійного керівництва. Саме через цей механізм списки називають "відкритими".

Кількість округів

У Луцьку буде шість округів на виборах до міської ради. До Луцька доєдналися нові території села Прилуцької с/р, а також населені пункти Жидичинської, Княгининівської та Заборолівської ОТГ і села Рожищенського району Іванчиці та Озденіж. Тому кількість виборців зросла, як і площа округів.

Виборча квота

Виборча квота – це кількість голосів, необхідна для отримання одного депутатського мандату. Наприклад, у міські раді 42 депутати, до міської ради пройшло 7 партій, а всього на виборах проголосувало 70 тисяч виборців.

Спочатку депутатами стають перші номери в загальному списку партій. Тобто залишається 35 мандатів, які потрібно розділити. (42-7=35). 70 тисяч голосів ділимо на 35 місць. Виходить, що виборча квота буде 2000 голосів.

Виборчий бюлетень

У ньому буде зазначено перелік партій, за який потрібно буде голосувати. Під назвою партії буде прізвище першого номера, який цю партію представляє. В правій частині бюлетеня буде перелік кандидатів, закріплених за цим округом від партії. З цього переліку можна буде виокремити одного кандидата, вписавши його номер у відповідне поле.

Ось так приблизно виглядатиме виборчий бюлетень.

Як вибиратимуть депутатів у Луцьку

Хто стане депутатом

До міської ради пройдуть кандидати від партій, за які проголосували більше 5% виборців. Спочатку депутатами стають перші номери загального списку партій. Далі депутатами стають кандидати з регіональних списків, пропорційно кількості голосів, набраних у відповідному окрузі.

Наприклад, є результати партії в округах при виборчій квоті 2000 голосів:

Округ 1 - 2000 голосів

Округ 2 - 1900 голосів

Округ 3 - 4100 голосів

Від округу №1 пройде один депутат (перший номер за результатами підрахунку голосів). Від округу №2 жоден кандидат не стане депутатом. Ці голоси перекидаються на загальний список партії. Від округу №3 два кандидата отримають мандати, а залишок в 100 голосів піде на загальний список партії. У підсумку партія матиме ще 2000 голосів (1900+100), необхідних для отримання ще одного депутатського мандату. Тому депутатом стане №2 у загальному партійному списку (якщо його не було обрано депутатом у регіональному списку). Нагадаємо, що №1 у загальному списку автоматично стає депутатом, якщо партія долає 5% бар'єр.

***

"Пропорційна виборча система з відкрити регіональними виборчими списками дала можливість усім кандидатам від партій бути обраними депутатами, незалежно від їхнього місця у загальному чи регіональному виборчому списку. Жодному з кандидатів, окрім першого номера списку, не гарантоване потрапляння в депутати, оскільки буде внутрішньопартійна конкуренція. А виборці зможуть проголосувати не за «котів у мішку», а за конкретного кандидата від партії, якій вони симпатизують", – каже політолог, кандидат наук Михайло Наход, який захистив дисертацію на тему "Виборчі системи та їх вплив на управління виборчим процесом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів