Поділитись:

На Волині сільська ТВК скасувала власне рішення про утворення округів та прийняла нове

Вівторок, 15 вересня 2020, 15:26

Затурцівська сільська виборча комісія Володимир-Волинського району скасувала своє ж рішення про визначення меж територіальних виборчих округів на виборах депутатів 25 жовтня. Окрім того, нове рішення прийняте поза строками, передбаченими законом.

Зауважимо, що попереднє рішення було прийняте також із порушенням строків – 2 вересня, про що ОПОРА вже повідомляла. Попри відсутність таких повноважень, 8 вересня комісія прийняла постанову №5, згідно із якою попередній розподіл скасували.

«Затурцівська сільська територіальна виборча комісія постановила: скасувати постанову СТВК №3 від 02.09.2020 року про утворення округів, тому що не дотримались Кодексу про місцеві вибори депутатів сільської, селищної міської ради сільського селищного міського голови 25 жовтня», - йдеться у постанові.

Того ж дня прийняли постанову №6 «Про утворення виборчих округів із організації і проведення місцевих виборів» із дещо відмінним від попереднього поділом на округи:

Таблиця 1. Виборчі округи у Затурцівській сільській територіальній громаді Володимир-Волинського району

Номер територіального виборчого округу

Межі територіального виборчого округу

Орієнтовна кількість виборців

Кількість депутатських мандатів, що розподіляються в окрузі

№1

Затурці

1300

4

№2

Зубильне, Сірничики, Семеринське, Великий Окорськ, Малий Окорськ, Квасовиця,Юнівка, Вілька Садівська

1003

4

№3

Шельвів, Войнин, Гранатів, Садівські Дубини

781

3

№4

Маньків

614

2

№5

Холопичі, Мовчанів,Журавець

643

2

№6

Кислин, Озютичі, Запусти, Твердині

656

2

№7

Павловичі, Війниця, Михайлівка

812

3

№8

Тумин, Губин

712

2

Зауважимо, що по одному із округів відхилення від допустимої кількості виборців, як і при попередньому розподілі, перевищує передбачену законом допустиму норму. В окрузі №8 воно становить 20%.

Разом із тим, у новому рішенні територіальна виборча комісія виправила свою помилку щодо встановленої попередньо кількості депутатських мандатів, які мали «розігруватись» у виборчому окрузі №1. Замість 5 депутатських мандатів у окрузі №1 їх тепер встановлено 4.

Зауважимо, що відповідно до частини 1 статті 192 Виборчого кодексу України вибори депутатів сільської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади. У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Нагадаємо, Волинська обласна ТВК через день про прийняття постанови про розподіл округів внесла до неї зміни

Згідно із частиною 15 статті 36 Виборчого кодексу України рішення виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийнято з перевищенням її повноважень, може бути скасовано виборчою комісією вищого рівня або судом. У такому разі виборча комісія вищого рівня має право прийняти рішення по суті питання.

Відповідно до частини 3 статті 201 Кодексу територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою.

Відповідно до частини 3 статті 199 Виборчого кодексу України багатомандатні виборчі округи включають приблизно однакову кількість виборців у відношенні до депутатських мандатів, які розподіляються у таких виборчих округах. Відхилення кількості виборців у багатомандатному виборчому окрузі, утвореному в межах території відповідної сільської, селищної, міської громади, за можливості, не може перевищувати 15 відсотків орієнтовної середньої кількості виборців в окрузі з розрахунку на один депутатський мандат. Орієнтовна середня кількість виборців в окрузі визначається як частка від ділення загальної кількості виборців, встановленої на підставі відомостей Державного реєстру виборців, на кількість багатомандатних виборчих округів.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів