Поділитись:

Як мають організувати харчування у школах в умовах карантину

П'ятниця, 11 вересня 2020, 15:25
Як мають організувати харчування у школах в умовах карантину

фото ілюстративне 

В умовах пандемії коронавірусу в школах має забезпечуватися здорове та безпечне харчування із урахуванням усіх протиепідемічних заходів.

Відповідний лист щодо недопущення погіршення умов харчування у закладах освіти МОН надіслало в усі обласні та Київську міську державні адміністрації, повідомили в Урядовому порталі. 

«Організація якісного, здорового та безпечного шкільного харчування залежить від ефективної взаємодії центральних органів виконавчої влади, учасників освітнього процесу, постачальників продуктів харчування та послуг з організації харчування, засновників закладів освіти, органів управління у сфері освіти та у сфері охорони здоров’я, територіальних органів Держпродспоживслужби», – зазначив т.в.о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Він підкреслив, що в умовах пандемії коронавірусу організація шкільного харчування потребує інших підходів, обмежень та правил.

«Після скасування карантину школи повернуться до звичної моделі харчування дітей. Адже Нова українська школа – це безпечне освітнє середовище, в якому одним із пріоритетів є здорове шкільне харчування», – наголосив Сергій Шкарлет.

Зокрема, у листі МОН йдеться про те, що 22 серпня 2020 року оприлюднено постанову Головного державного санітарного лікаря України, яка регламентує роботу та вимоги щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину. Також у постанові прописані окремі вимоги щодо організації шкільного харчування.

Зокрема, під час карантину не дозволяється харчування за типом «шведського столу» і самообслуговування, а також робота питних фонтанчиків. 

Харчування має здійснюватися за таких умов:

  • учні мають харчуватись за графіком; 
  • відстань між столами повинна складати не менш ніж 1,5 м; 
  • за одним столом має знаходитись не більш як 4 особи.

У разі неможливості забезпечити дітей гарячими стравами, організація харчування відбувається шляхом роздачі попередньо фасованої харчової продукції, відповідно до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет наголосив, що шкільне харчування обов’язково має бути якісним, здоровим та безпечним, особливо в умовах карантину, а також під час тимчасово встановлених правил та обмежень.

МОН звертає увагу, що рішення стосовно організації харчування учнів у період карантину приймають керівник та засновник школи, враховуючи особливості організації освітнього процесу в закладі освіти, кількість учнів, спосіб організації харчування тощо.

Згідно із Законом України «Про повну загальну середню освіту», саме вони відповідають за організацію харчування учнів у закладах освіти незалежно від їхнього підпорядкування, типу і форми власності, а також дотримання вимог санітарного законодавства.

Так, керівник закладу освіти затверджує примірні двотижневі та щоденні меню. Але обов'язковим етапом в організації харчування є оцінка якості харчових продуктів за смаком, запахом, кольором, консистенцією, умовами зберігання тощо (бракераж готової продукції). Тільки після цього страви можуть подаватися дітям.

Водночас підприємства (організації), що забезпечують харчування дітей у закладах освіти, також є відповідальними за якість та безпечність продуктів або готових страв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів