Поділитись:

На залишки освітньої субвенції МОН хоче закупити маски та антисептики для шкіл

П'ятниця, 04 вересня 2020, 14:37

Очільник Міністерства освіти і науки Сергій Шкарлет просить в уряду 3 млрд гривень на маски та антисептики для шкіл. 

Про це він сказав в ефірі програми "Право на владу", – повідомляє "Українська правда.Життя".

Ці гроші – це залишки освітньої субвенції у бюджетах місцевих органів самоврядування.

"На 1 січня 2020 року із минулого року із освітньої субвенції залишилося 5,2 млрд гривень. 1,9 млрд – це цільова субвенція на заробітну плату, а 3,3 млрд – в 2020 році може бути розподілено на певні засоби і заходи, які відповідають постанові №6 Кабміну 2015 року. Дуже було багато нарікань, що в постанові не було записано саме засоби індивідуального захисту. Сьогодні підготовлені зміни до постанови, де чітко прописана строка, яка регламентує розподіл цих 3,3 млрд грн на закупівлю масок і дезінфекційних засобів", – розповів Шкарлет

Але, зі слів співзасновниці ГО "Батьківський контроль" та "Смарт освіта" Іванни Коберник, що в деяких місцевих бюджетах немає залишків освітньої субвенції.

"Залишки субвенції – це субвенція на оплату праці педагогічних працівників. І є території, де є залишки субвенції, а є території, де залишків немає. Залишки субвенції є в тому випадку, якщо не доплачують всі надбавки. А якщо місто все платить, у нього немає залишків", – пояснила вона.

Натомість Сергій Шкарлет не погодився із цим твердженням.

Пізніше Іванна Коберник написала на сторінці у фейсбук:

"Офіційні дані з сайту Держказначейства Шкарлет оголошує фейком (офіційно: станом на 1 липня на місця було відправлено лише 30 % субвенції на НУШ. Тобто закупити все до 1 вересня в місцевих влад не було жодного шансу). Заперечує, що не всі території мають залишки субвенції. Не соромиться, що лише в вересні уряд, можливо, змінить постанову, щоб залишки освітньої субвенції можна було використовувати на захисні і дезинфікуючі засоби".

Народна депутатка Інна Совсун підкреслила, що те, що у МОН підготували проєкт постанови, яким передбачено виділення коштів на засоби захисту, "м’яко кажучи, трішки пізно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів