Поділитись:

Гірка Полонка не гіркА: як правильно відмінювати назву волинського села

Четвер, 03 вересня 2020, 16:05
Гірка Полонка не гіркА: як правильно відмінювати назву волинського села

Назву села Гірка Полонка, що в Луцькому районі, відмінюють як словосполучення прикметника з іменником: Гірка Полонка, Гіркій Полонці, Гіркої Полонки. Але насправді це не так. 

Чому ми пишемо й говоримо помилково і як відмінювати назву села правильно, пояснив у своїй праці мовознавець Віктор Шульгач.

Як зазначив він, цей топонім історично був оформлений як словосполучення іменника з прикметником: Горка Полонная. Горка у значенні "гора", "гірка". А Полонная – від слова "полонь" (в поліських говірка це означало чисте, вільне для пасовища або сінокосу місце). Однак з часом топонім Полонка набув форм іменника. І, відповідно, це зумовило переосмислення топоніма Гірка. Він почав виконувати функцію означення, що змістило й наголос: Гі́рка – Гірка́. Тож тепер помилково кажуть у Гіркій Полонці, а насправді має бути в Гірці Полонці. 

Мовознавець зауважив, що цей топонім слід розглядати як характерне для слов'янських мов словосполучення "іменник + прикметник", другий член якого втратив ознаки атрибутивності. Відтак обидва компоненти топоніма Гі́рка Поло́нка треба відмінювати тільки як Гі́рки Поло́нки, Гі́рці Поло́нці. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024