Поділитись:

У Луцьку відмовили у пільговому вступі двом дітям учасників АТО

Субота, 22 серпня 2020, 06:58
У Луцьку відмовили у пільговому вступі двом дітям учасників АТО

Двом дітям учасників АТО відмовили у пільговому вступі до Луцького вищого професійного училища. Про це Суспільному розповіла звільнена секретарка приймальної комісії Інна Пасюта.

Інна Пасюта була відповідальною секретаркою приймальної комісії в училищі. Розповіла: списки з учнями, які вона оприлюднила, керівництво навчального закладу зняло. З її слів, дітей, які мали б пройти поза конкурсом, перемістили в резерв. Після цього її відсторонили від посади відповідального секретаря.

"Діти осіб, яким відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", надане таке право і вони зараховуються поза конкурсом", – каже Інна Пасюта.

Звернулася за підтримкою до Спілки воїнів АТО Волині. Керівник міської організації Олег Кобилинський говорить: це – діти пільгової категорії, права яких ветеранська організація буде відстоювати. За його словами, громадська організація буде звертатися за допомогою у вирішенні цього питання до голови облдержадміністрації.

Мама вступника до Луцького вищого професійного училища Тетяна Ломейко каже: син хоче бути автослюсарем. Коли здавали документи, надали підтвердження, що чоловік – учасник бойових дій. Жінка розповідає:

"На даний момент ми ще ніякої чіткої відповіді не отримали, чомусь ми в резерві залишилися".

Директор Луцького вищого професійного училища і за сумісництвом голова приймальної комісії Володимир Романюк розповів, що діти учасників бойових дій не мають права вступу до навчального закладу поза конкурсом. Це право мають діти-сироти, які мають інвалідність та діти загиблих учасників бойових дій. Каже: такі правила прийому і тому списки дітей, які проходять, змінили.

За коментарем Суспільне звернулося в обласне управління освіти. Освітяни кажуть: дирекція навчального закладу самостійно розробляє правила вступу до конкретного закладу освіти, які погоджуються з обласним управлінням освіти і науки.

"Там всі пільги прописані, що стосується дітей АТОвців, першочергового права вступу вони не мають", – каже заступник начальника обласного управління освіти, науки і молоді Олександр Ткачук.

Як розповіла заступниця голови приймальної комісії Алла Тортина, діти, які нині в резерві у списку вступників, мають шанс навчатися. Це стане можливим, коли вступники з вищим рейтингом заберуть свої документи й відмовляться навчатися.

Нагадаємо, з 1 серпня абітурієнти у двох найбільших вищих навчальних закладах почали реєструватися в електронних кабінетів вступників. Ті, хто не може зареєструватися з дому, їдуть до приймальної комісії.

З 13 серпня розпочався прийом документів в університетах від випускників коледжів, училищ, технікумів на бакалаврат. Ці абітурієнти подають документи у паперовій формі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів