Поділитись:

Вибачення і обіцянки розібратися із затриманнями: влада Білорусі змінює тактику

П'ятниця, 14 серпня 2020, 00:09
Вибачення і обіцянки розібратися із затриманнями: влада Білорусі змінює тактику

На п’ятий день протестів білоруська влада призупинила маховик жорстокості, а президент Олександр Лукашенко вустами голови верхньої палати парламенту пообіцяв розібратися «по всіх фактах затримань».

Так, спікерка Ради республіки Наталія Качанова в ефірі каналу «Білорусь 1» звернулась до жителів країни, передає Громадське.

Вона заявила, що президент почув думку трудових колективів (йдеться про страйки на білоруських підприємствах) і доручив розібратись «по всіх фактах затримань».

«Зараз йде інтенсивна робота у цьому напрямі, вже на вечір сьогоднішнього дня випущені понад тисяча людей під зобов’язання не брати участі в несанкціонованих заходах, а неповнолітні – передані під розписку батькам», – сказала вона.

Однак пом’якшення риторики не означає намір центральної влади вести діалог з протестувальниками чи задумуватися над тим, аби від цієї влади відмовитися.

Так, Качанова заявила, що в країні відбулися вибори і «народ зробив свій вибір», тобто, начебто обрав Лукашенка. А протести не згодних, на її думку, «безпрецедентна спроба зруйнувати те, чим ми завжди пишались – мирне життя».

«Очевидно, що нам не потрібна бійка, не потрібна війна. Мінськ завжди був тихим та спокійним. Зупинімо самознищення», – закликала спікерка верхньої палати.

Влада навіть вибачилась

Не в особі Лукашенка, звісно, бо авторитарні правителі ніколи не помиляються і ніколи не вибачаються. Відповідальність за жорстокі розгони протестувальників частково взяв на себе міністр внутрішніх справ Юрій Караєв.

«Я беру відповідальність і перепрошую за травми випадкових людей на протестах, які попали під роздачу», – сказав він.

Водночас в цілому глава МВС повторює звичну для декількох наших сусідів мантру про спробу «кольорової революції», якою керують з-за кордону. Також він заявив, що проти Білорусі ведуть «інформаційну війну».

Найбільш мирний день

13 серпня білоруські силовики вже не затримували так жорстоко і масово людей, як у попередні дні. Також цей день ознаменувався великою кількістю ланцюгів солідарності протестувальників та страйків на підприємствах. Чи це страйки змусили, чи ще щось, однак сьогодні протестувальникам вдалося добитися прямих діалогів з місцевою владою у декількох містах.

Так, у місті Жодіно під Мінськом мер вийшов і особисто спілкувався з протестувальниками. Водночас згоди вони не дійшли: люди вимагали відкликати ОМОН з міста і дати гарантію вільних зібрань щодня, однак очільник міста уникнув обіцянки цього, хоча і запевняв, що в місті немає ОМОНу. Після невдалого діалогу люди пообіцяли збиратися на площі у центру міста щодня о 19:00.

До речі, саме в Жодіно розташований Білоруський автомобільний завод (БелАЗ), працівники якого також приєдналися до страйку.

У Солігорську до протестувальників вийшов голова райвиконкому та прокурор району.

Загалом увечері 13 серпня білоруси продовжують проводити акції протесту проти поліцейського насилля та проти чинного президента Лукашенка, однак ОМОНу поки не видно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів