Поділитись:

"Білоруський народ заслуговує кращого", - ЄС про події в Білорусі

Середа, 12 серпня 2020, 01:52

Європейський Союз вважає, що вибори в Білорусі не були «ані вільними, ані справедливими». Владу країни закликають розпочати «справжній та всеохопний діалог», аби уникнути подальшого насилля.

Про це йдеться в офіційній заяві Високого представника ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Бореля,  - передає Громадське.

«Державна влада вдалася до непропорційного й неприйнятного насилля, що призвело до принаймні одного загиблого й багатьох поранених. Тисячі людей затримали, а утиски свободи зібрань, вираження й ЗМІ посилилися», — йдеться в заяві.

Борель також зазначив, що на тлі подій у Білорусі ЄС «здійснить комплексний аналіз» європейсько-білоруських взаємин: «Це передбачає, серед іншого, вжиття заходів проти відповідальних за скоєне насильство, невиправдані арешти й підробку результатів виборів».

Євросоюз також закликав білоруську владу «розпочати справжній і всеохопний діалог із суспільством у широкому сенсі задля уникнення подальшого насилля». Він також запевнив, що й надалі підтримуватиме незалежну, суверенну й стабільну державу Білорусь.

Раніше у подібному ключі висловилися США. Державний секретар Майк Помпео також заявив, що вибори президента Білорусі «не були ані вільними, ані справедливими». Він засудив насилля правоохоронців проти протестувальників і закликав білоруську владу звільнити незаконно утримуваних і поважати їхнє право на свободу зібрань.

Що взагалі відбувається в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували 79,7% виборців.

За попередніми результатами виборів, Лукашенко здобув 80,23%, а в опозиційної кандидатки Світлани Тіхановської — 9,90%. Тіхановська не визнає офіційних результатів виборів президента, а також заявляє про готовність до довготривалих протестів у країні.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світлошумові гранати та гумові кулі.

За два дні влада повідомила про затримання 5 тисяч людей та поранення приблизно 200 протестувальників. Правозахисники вважають, що дані можуть бути заниженими.

ЧИТАТЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
07 березня 2024
01 березня 2024
29 лютого 2024
28 лютого 2024
27 лютого 2024
25 лютого 2024
23 лютого 2024