Поділитись:

Чому луцькі комунальники збирають посортоване сміття в одне авто

Четвер, 13 серпня 2020, 12:30
Чому луцькі комунальники збирають посортоване сміття в одне авто

Останнім часом часто можна побачити, що сміття із різних контейнерів у Луцьку комунальники збирають у один спецавтомобіль. 

Днями поруч із будинком журналістки ІА "Конкурент" до сміттєвоза висипали вміст контейнера для сухих відходів, вологих, і навіть сітки з пластиковими пляшками. На питання, чому так роблять, комунальники просто знизали плечима і сказали, що на сортувальній лінії все посортують. 

Ми вирішили з'ясувати, чому так відбувається, та чи варто лучанам сортувати сміття удома, якщо працівникам комунальних служб міста все одно доводиться робити це знову. 

Спершу за роз'ясненнями ми звернулися до керівника департаменту ЖКГ Миколи Осіюка. У телефонній розмові він зауважив, що збирати сміття таким чином у місті не дозволено, і що це - порушення. Порадив зателефонувати до директора підприємства "Луцькспецкомунтранс", яке займається вивезенням сміття у місті. 

Виконувач обов'язків директорка підприємства Сергій Андрієвський пояснив, що виною всьому – застарілий автопарк "Луцькспецкомунтрансу". 

"Ситуація зі сміттєвозами у нас дуже критична. Техніка стара, і значна частина зараз на ремонті. Половина сміттєвозів - 7 штук - зараз якраз ремонтуються. Загалом, у нас є їх 16. Але ми не закриваємо всі графіки. На даний момент робити роздільний збір сухого і вологого сміття у нас немає можливості. ПЕТ-пляшку ми забираємо окремо", – коментує чиновник.

На зауваження про те, що на наших очах у сміттєвозі опинилися і пляшки, Сергій Андрієвський стверджує: такого бути не може. 

"Апріорі такого бути не могло. Бо водії знають, що будуть покарані штрафними санкціями. ПЕТ-пляшку заборонено. Хіба без нашого відома хтось із водіїв так забрав..."

Сміття зі сміттєвозів потрапляє до сортувальної станції на Трункіна у Луцьку. Там станція працює без вихідних по 11 годин щодня. Все сміття проходить через лінію, і там відбирають всі тверді побутові відходи, які потім можна здати на переробку. Але тут також комунальники зіткнулися з проблемою: фактично, із жовтня минулого року, коли ціни на нафту дуже впали, забирати на переробку деякі види сміття стало невигідно. Доходило до того, що на складі не лишалося місця, аби пройти: все займала відсортована сировина. 

На питання, чи варто лучанам в такому разі продовжувати окремо викидати пластик, сухі та вологі відходи, очільник підприємства наголошує, що треба. Адже відремонтувати автомобілі можуть з дня на день, а відсортована сировина - це вже гарантія, що ваше сміття не поповнить чергове звалище, не потрапить до водойм і не наробить шкоди довкіллю. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів