Поділитись:

Кого і як лучани обиратимуть 25 жовтня на місцевих виборах

Четвер, 06 серпня 2020, 14:00
Кого і як лучани обиратимуть 25 жовтня на місцевих виборах

Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня за новими правилами та на новій територіальній основі.

Про особливості процесу говорили у програмі «Тема для» на каналі «Суспільне Волинь».

На те, якою буде явка виборців та чи не перенесуть їх узагалі, впливатиме епідеміологічна ситуація в країні та в окремих її регіонах, вважає Юрій Кресак, голова правління Волинського відділення Комітету виборців України.

Разом з тим він підкреслює, що провладній команді не вигідно відтерміновувати вибори.

Політичні сили уже почали активно включатися в процес. У місті видно зовнішню рекламу політичного характеру, коментує координаторка мережі ОПОРА в області Катерина Шарпата:

«Особливістю цього виборчого процесу є його надзвичайно стислі терміни. Фактично активний період триватиме до дня виборів лише 50 днів і така ситуація змушує політичні партії розпочинати свою активність задовго до виборів»

Зміни стосуються і самих правил обрання та голосування. Нагадаємо, що законодавчі зміни у раді внесли 16 липня, що на думку Юрія Кресака є поганою ознакою. Адже у демократичних правових країнах правила змінюють не пізніше, аніж за рік до дня голосування. В Україні же ж цей термін скоротили максимально.

Найважливіша зміна, підкреслює політолог – це посилення ролі партій, які будуть відігравати вирішальну роль у формуванні списку кандидатів до місцевих рад.

«Це було закладено, як основа для розвитку окремих політичних партій. Поза як партія «Слуга народу» не мала осередків і це не секрет. Навіть Комітет виборців фіксував, що кошти не використовувалися, які мали бути в осередках. Осередків немає і кошти не використовуються. То після цих місцевих виборів партія отримає осередки і досить потужні. Так, як це було із усіма правлячими партіями», - пояснює Юрій Кресак.

Виборець на руки отримає кілька бюлетенів. Зі списком партій до сільських або міських рад, сільських або міських голів, для вибору депутатів обласної ради. Чи буде бюлетень зі списком депутатів районних рад – поки що під питанням. Адже їх не ліквідували, хоча господарчої бази вони вже не мають. Щодо старост, то їх будуть фактично призначати голови ОТГ. Хоча й потрібна згода депутатів, однак за наявності більшості, це радше формальне питання.

Отож, для прикладу у жителя міста буде бюлетень, в якому у нього буде можливість проголосувати за партію. А також можна буде вказати когось зі списку партії – імена кандидатів будуть праворуч у бюлетені. Відповідно той, хто у списку матиме найкращу підтримку, буде підсовуватися вверх. Ця система стосується голосувань у тих населених пунктах, де понад 10 тисяч виборців (не населення, а саме виборців).

 

Приклад бюлетенюПриклад бюлетеню

Щоб просунутися по списку вгору, кандидату треба набрати 25% виборчої квоти. А інші кандидатури розміщують у черговості, яку визначила партія при голосуванні.

«Це оця шпарина у виборчому кодексі, яка говорить про те, що ці списки напів відкриті. Тому що у більшості випадки тих, кого поставлять у прохідну частину місцеві політики своєї політичної партії, ті і потраплять до ради. У більшості випадків буде так», - коментує Кресак.  

А у тих населених пунктах, де виборців менше, аніж 10 тисяч (тобто, це переважно сільське населення), то тут можна буде самовисуватися і працювати без такої опори на політичну партію.

Інша зміна у законодавстві – це впровадження імперативного мандату. Політолог пояснює, що це теж спосіб політичної партії дисциплінувати свого депутата.  

«Якщо політична партія заводить у Луцьку міську раду певну кількість депутатів і котрийсь із них не захоче голосувати так, як це було прийнято керівництвом партії, то якщо він постійно буде йти наперекір, то політична партія може виступити з ініціативою, що мовляв, він не проводить зустрічі з виборцями, не звітує вчасно і давайте його відкличемо», - пояснює Юрій Кресак.

З однієї сторони це посилення диктату партій, а з іншої – це посилення відповідальності партії, адже бували випадки, коли фракції розвалювалися, депутатів перекуплювали тощо.

«Тобто оці всі втаємничені порохи серця, які часто щелестіли чимось абсолютно земним, то ці всі речі будуть складніші. Замість тої людини, які відкличуть, прийде нова, яка буде наступною у списку», - пояснює Кресак.

Також виборці тепер зможуть змінити виборчу адресу без підтверджуючих на це документів. Тобто фактичне проживання виборця не потрібно мати, а лише вказати у заяві яку адресу на яку виборець хоче змінити.

 

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів