Поділитись:

Директорка луцької "Ласки" відповіла вбивцям собак

Вівторок, 04 серпня 2020, 19:30
Директорка луцької «Ласки» відповіла вбивцям собак

Днями волинський інформаційний простір сколихнула новина про вбивство у Луцьку двох безпритульних собак. Одна з тварин була підопічною комунального підприємства "Ласка". Її простерилізували і випустили жити в місто, адже тварина не була агресивною, і була адаптованою до життя серед людей. Люди вбили її чотирма пострілами. 

Згодом у коментарях до цієї історії в соцмережах почалися дискусії про те, чи варто безпритульним тваринам перебувати на вулицях міста. Чому Луцьк не може обійтися без собак і котиків на вулицях, пояснює директорка комунального підприємства "Ласка" Оксана Богданюк.

За її словами, зареєстрованих останнім часом випадків класичного догхантерства у Луцьку було не багато. Але часто то в одному, то в іншому районах міста люди сигналізують про отруєння безпритульних і домашніх тварин. Зазвичай до логічного завершення ці справи не доходять. Люди просто говорять про проблему, та ніхто не несе за це відповідальність. 

Для того, аби довести, що це було отруєння, потрібно зробити певний алгоритм дій. Найважливіше з цього – аналіз, аби визначити отруту. Луцька лабораторія на Поліській Січі, на жаль, не робить таких аналізів. За словами Оксани Богданюк, там можуть визначити тільки два типи отрути. Але вони наразі не поширені. 

Тварина на вулиці - це нормально, каже директорка "Ласки". І питання про місце безпритульної тварини в межах міста варто піднімати і обговорювати.  

"Коли говорити власне про Луцьк , як місто пограничне з контактними територіями по сказу – нам обов'язково потрібні собаки у місті. Тому що вакцинована від сказу безпритульна собака є природним бар'єром від входження в місто тварин з приміських територій. Бо біля нас Ківерці і Маневичі – міста, які граничать з лісами. А вони завжди умовно небезпечні – є великий ризик розповсюдження сказу. 

Собака – тварина територіальна. Вона охороняє свою територію від тварини з села. І якщо ми приберемо з вулиць наших тварин, місце порожнім не буде. Прийде собака з приміської території – умовно контактна по сказу. Пам'ятаєте, минулого року на ЛПЗ лисицю виловили у під'їзді на другому поверсі? Конкретно наше місто не може бути без безпритульних собак. І наше завдання – максимально простерилізувати і провакцинувати від сказу цих тварин. 

Коти - природні дератизатори. Ми без котів не впораємося з популяцією гризунів, які розмножуються неймовірно швидко. Ми пропадемо, нас з'їдять. У наших луцьких умовах – вони повинні бути. І собаки, і коти – це частина екосистеми міста", – пояснює Оксана Богданюк. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів