Поділитись:

Які країни відкриті для українців і коли «розблокують» безвіз

Вівторок, 04 серпня 2020, 20:01

Незважаючи на безвіз з ЄС, майже п'ять місяців кордону країн Європейського Союзу та Шенгенської зони закриті для українців.

У липні у Кабміні стверджували: нам потрібно досягнути середнього по ЄС показника захворюваності на COVID-19, щоб за біометричним паспортом знову вільно поїхати до Європи. Тепер в уряді вважають, що активний діалог з Брюсселем щодо відкриття кордонів можна розпочинати не раніше вересня, адже цифри захворюваності коронавірусом в Україні говорять самі за себе. Але, зі слів експертів, світ не зможе вічно жити в чотирьох стінах і кордони відкривати доведеться. Правда, правила в'їзду будуть значно жорсткішими, – пише "Сегодня". 

Ситуація в ЄС далека від ідеалу

Поки вчені та медики очікували другої хвилі коронавірусу ближче до осені, ЄС, за словами самих європейців, накрило нею вже зараз. За останні два тижні (з 20 липня по 3 серпня), за даними Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC), показник активних хворих на COVID-19 в країнах-членах ЄС досягнув 26,6 людини на 100 тис. населення (хоча на 1 липня цей показник був на рівні 16,3). Найбільше заражень в Люксембурзі – 197,4, на другому місці Румунія – 81, на третьому Іспанія – 50,5 випадків.

Два тижні тому різко почала погіршуватися ситуація в Бельгії. Зараз там 47,7 випадків на 100 тис. У провінції Антверпен навіть ввели комендантську годину. Виходити з дому з 23:30 до 6:00 без поважної причини не можна.

В Україні багато хто думає, що всередині Євросоюзу – повна свобода пересування. Але це не зовсім так. Наприклад, бельгійці, при в'їзді в Латвію, повинні йти на обов'язкову 14-денну обсервацію. Жителі деяких регіонів Іспанії та Великої Британії, при в'їзді до Бельгію, теж повинні йти на двотижневий карантин.

Коли розблокують безвіз

На цей момент, зі слів міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, для українців відкриті 38 країн (зазначених нижче на інфографіці "Які країни відкриті для українців).

Правда, багато хто при в'їзді вимагають мати при собі негативний тест на COVID-19 і страховку на випадок зараження, щоб покрити лікування. Також варто уважно вивчити список країн "червоної" і "зеленої" зон від МОЗ України. Наприклад, Болгарія (в ЄС, але не в Шенгені, як і Хорватія, куди в'їзд українцям також дозволений), яка нещодавно відкрила українцям свої кордони, не вимагає при в'їзді ані страховки, ані негативного тесту. Але в списку нашого МОЗ Болгарія в "червоній" зоні, тому по поверненню в Україну потрібно піти на обов'язкову 14-денну обсервацію під контролем додатка "Дій.Вдома", або отримати негативний результат ПЛР-тесту.

Для більшості громадян третіх країн (крім окремих категорій, зазначених нижче в інфографіці "Які категорії громадян України можуть їхати до ЄС"), зокрема, й України, кордони ЄС і Шенгену, на жаль, закриті.

Щодва тижні офіційний Брюссель переглядає список країн, які підпадають під критерії ЄС для відновлення подорожей. На сьогодні у цьому переліку 11 країн: Австралія, Канада, Грузія, Японія, Марокко, Нова Зеландія, Руанда, Південна Корея, Таїланд, Туніс, Уругвай. Для Китаю Євросоюз відкриє кордони тільки після аналогічних дій з боку Пекіна.

Зі слів виконавчого директора "Європи без бар'єрів" Ірини Сушко, поки в Україні буде спостерігатися тенденція на збільшення хворих, сподіватися нам нема на що.

"Водночас, світ не може існувати закритим. Думаю, будуть запропоновані певні правила, з'явиться більше фільтрів і різноманітних попередніх перевірок. Які це будуть заходи, які б влаштували ЄС, важко сказати. Але з того, що публікувалося Єврокомісією раніше, зрозуміло, що це буде певний набір медичних і безпекових заходів контролю. Зараз ЄС буде всіляко зацікавлений активно себе просувати саме по лінії сезонної трудової міграції. Адже колосального запиту на туризм з боку України немає. Хоч українці і подорожують до ЄС по безвізу, ми знаємо дані і вони не значні, щоб говорити, що ЄС живе за рахунок українського туризму", – сказала Ірина Сушко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024
09 березня 2024