Поділитись:

У центрі Луцька безкоштовно тестують на гепатити і ВІЛ

Вівторок, 28 липня 2020, 13:24

Лучани можуть зробити безкоштовний експрес-тест на наявність гепатитів А, В і С та ВІЛу. 

Акція, присвячена Всесвітньому дню боротьби з гепатитами, розпочалася на Театральній площі міста об 11:30 у вівторок, 28 липня, і триватиме орієнтовно до 15:00. 

Кожен охочий зможе здати кров для експрес-тестування, і вже за 10 хвилин отримати свої результати. Якщо результат тесту виявиться позитивним, організатори рекомендують одразу ж звертатися до сімейного лікаря. 

"Гепатити - поширене і підступне захворювання. Їх виявлення дуже низьке, а реально хворих людей - багато. В медицині ми потім бачимо наслідки – цироз печінки, карчинома печінки, рак – і летальний кінець. Особливо варто звертати увагу на гепатити В і С, адже гепатит А не такий підступний і агресивний. В і С – практично хронічні. Лікування може тривати роками, а інкубаційні періоди тривалі", – розповідає завідувач відділу промоції здорового способу життя Сергій Левчук

Зазвичай гепатити передаються через кров. Варто бути обережними у салонах, де надають косметичні послуги, у стоматкабінетах і так далі. Також заразитися гепатитом можна унаслідок незахищеного сексу. Ця хвороба передається під час вагітності від матері до дитини. 

У центрі громадського здоров'я наголошують на необхідності регулярних перевірок, адже зважаючи на спосіб життя сучасної людини, всі ми перебуваємо у групі ризику. 

Детальніше про те, як у Луцьку тестували громадян, дивіться у нашому сюжеті.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів