Поділитись:

Швидко та при свідомості: як кесарять породіль у волинському перинатальному центрі

Вівторок, 28 липня 2020, 14:15

Кесарів розтин в обласному перинатальному центрі проводять 30% пацієнткам. Операція триває всього близько 30 хвилин; через шість годин жінка встає, ходить і почувається цілком нормально. І вже через три доби мама з дитинкою залишають заклад.

Як розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини генеральний директор Волинського обласного перинатального центру Ірина Горавська, 30% пацієнток медичного закладу оперуються.

«Це нормальний відсоток, адже у наш центр направляють усю вузьку патологію з усієї області», – зауважила вона.

Показань для проведення кесаревого розтину нараховується багато.

«Усі перерахувати просто неможливо. Є показання з боку мами і з боку дитини, є планові операції, коли ми плануємо і йдемо в операційну, є ургентні, коли показання виникають під час пологів або вагітності, наприклад у разі кровотечі», – сказала Ірина Горавська.

Перебування жінки в операційній, враховуючи підготовку, анестезію, час, потрібний на стабілізацію стану після операції, триває близько години. Безпосередньо сама операція займає 25-35 хвилин, якщо не виникає ускладнень.

80% кесарських розтинів у центрі проводять під спінальною анестезією. «Тобто жінка перебуває у свідомості. Ми спілкуємося з нею, прикладаємо їй до грудей дитинку. І післяопераційний період минає швидше, ніж після загальної анестезії», – пояснила очільниця перинатального центру.

А вже через шість годин після операції пацієнтка встає, ходить і почуває себе в цілому абсолютно нормально. Якщо немає ускладнень, мама з дитиною залишає медичний заклад через три доби.

«Далі жінка протягом перших двох тижнів приходить до нас або свого дільничного лікаря і отримує лікарняний до декретної відпустки – це її перший плановий огляд після виписки. Другий огляд – через шість тижнів після пологів», – розказала Ірина Горавська.

Як пригадала Ірина, разом із чоловіком вони обрали саме перинатальний центр, адже тут працюють висококваліфіковані фахівці, йдеться у відео на сторінці медичного закладу в YouTube.

 

Жінці призначили кесарів розтин, адже в неї діагностували нижнє приближення плоду.

Операція тривала близько 30 хвилин, а малюка відразу після народження в операційній залі приклали до грудей мами, щоб забезпечити контакт шкіра до шкіри й аби дитина відразу впізнала маму та почувала себе спокійно. Згодом немовля передали тату в післяопераційну палату.

Кесарів розтин Ірині проводила бригада медиків у складі генерального директора центру Ірини Горавської та завідувача пологовим відділенням Вікторії Костюк. Анестезію зробив заслужений лікар України Микола Філіпчук.

Ірина під час операції перебувала у свідомості, що стало можливим завдяки спинномозковій анестезії, суттєвою перевагою якої є те, що породілля бачить свою дитинку в перші хвилини її життя.

Пацієнтка народила здорову дівчинку з вагою 3,375 кілограма.

Відзначимо, що перинатальний центр став базою для надання комплексу послідовних, доступних, якісних та безпечних послуг від моменту зачаття до народження та реабілітації дітей раннього віку.

Заклад має 102 стаціонарних ліжка, 18 реанімаційних (по дев’ять дорослих та дитячих відповідно). Потужність консультативно-діагностичного відділення становить 200 відвідувань за зміну.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів