Поділитись:

Пітони, мавпа, павуки: які екзотичні тварини живуть у квартирах Луцька

Субота, 25 липня 2020, 20:00
Пітони, мавпа, павуки: які екзотичні тварини живуть у квартирах Луцька

Фото ілюстративне

Пітони, мавпа, павуки-птахоїди, страуси, ящірки – це ще не повний список екзотичних тварин, які живуть у помешканнях лучан. Власники таких домашніх улюбленців не гуляють з ними на вулиці, не виставляють фото у соцмережі. Для невеличкого Луцька та ж сама мавпа – це дивина. Чого не скажеш, наприклад, про Київ: там такої екзотики у рази більше. Та людям звичніше.

Звичайно, частіше у домівках лучан ми бачимо котиків, собак, шиншил, морських свинок, хом’яків. 

Оксана Кардаш-Лис розповідає, що у вдома у неї звичайні тварини, але їх багато – три собаки і морська свинка. Проте колись у них удома жив горобець  і голуб.

–  Жовторотик такий впав  з дерева. Забрали його додому, годували вареним яйцем, мух ловила для нього по всій хаті, вчила літати. Потім він собі полетів», –  розповідає Оксана.

А от історія із голубом просто вражає. На очах жінки ї її доньки хлопці перебили йому крило. Дівчинка розплакалася, тому жінка мусила забрати птаха додому. Каже, що вчить дитину любити природу власним прикладом.

"Як я могла його не взяти? Якщо вчиш дитину любити природу, то дитина на тебе дивиться. Потрібно було його врятувати. Голуба назвали Гугл. Ласкаво – Гуля. Він був такий кумедний", – каже жінка.

У домі Гугл прожив рік. І коли крило зрослося, його випустили на волю. Проте вдячна пташка роками прилітала до оселі, у якій йому дали друге життя: навідувався спочатку з дружиною, як переповіла Оксана, потім – з дітьми. Жартували, що увесь його рід потрібно буде годувати. Гугл впізнавав своїх рятувальників навіть на вулиці.

Оксана брала на перетримку і черепаху, від якої  відмовилися господарі. Це була болотна черепаха і тримати її в тазику удома не стали. Черепаха перезимувала і її також відпустили на волю.

ТротилаТротила

Пітони, мавпа, павуки: які екзотичні тварини живуть у квартирах Луцька

Були і равлики..Були і равлики..

"Я ніколи не думала, що вони так швидко бігають. Черепаха у наших собак крала ковбасу чи м'ясо і тікала світ за очі", – пригадує. 

Оксана каже, що кожна тварина цікава по-своєму. 

"Ну, тримає людина трьох собак, здавалося б. Нічого ніби цікавого. Але "заправляє" цією міні-бандою маленька морська свинка Чуба. Вона страшенно компанійська і інколи не можна без сміху дивитися, як вона бігає по подвір'ю за собаками, аби поспілкуватися з ними. Собаки абсолютно різні за походженням, віком та характером", – розповідає Оксана.

Чуба і йоркЧуба і йорк

Пітони, мавпа, павуки: які екзотичні тварини живуть у квартирах Луцька

Оксана Кардаш-Лис з домашніми улюбленцямиОксана Кардаш-Лис з домашніми улюбленцями

 

У багатьох лучан удома живуть равлики. Зазвичай це Ахатіни – гігантські африканські равлики.

Саме такий живе у лучанки Олесі Бурчинської уже 5 років. Каже, що незважаючи на те, що вони гермафродити, вирішили, що то – дівчинка, і назвали її Лора. Таке чудо придбали у Чернівцях за 100 грн, коли воно було 10 см. Тепер ракушка Ахатіни 15 см, а сама вона завдовжки 22 см.

ЛораЛора

Пітони, мавпа, павуки: які екзотичні тварини живуть у квартирах Луцька

Пітони, мавпа, павуки: які екзотичні тварини живуть у квартирах Луцька

Як розповідає власниця, вона дуже вередлива: їсть лише домашні свіжі огірки. Ахатіні не подобаються магазинні та вона не їсть заморожені.

«Коли вона голодна і їй немає що їсти, наприклад, взимку, то вона засинає на 1,5 місяці. Але якщо її вчасно не розбудити, то вона може всередині засохнути. Будимо Ахатіну під водичку і обов’язково з їжею: прикормки, шкаралупка з курячих яєць. В принципі, вода має бути постійно. Вона ще може гризнути два рази моркву чи яблучко, а потім знов засинає і чекає на свої огірки», – розповідає Олеся.

Жінка у захваті від Ахатіни. Каже, що це неперевершений зволожуючи й і генеруючий засіб для обличчя. Коли є ранки – заживляє.

«Але перед тим,  як її садити на обличчя, Ахатіну потрібно погодувати. Спочатку я цього не знала. І вона вкусила мене за носа. Зуби в неї, як терочка, на дотик, як наждачний папір. Це було не стільки боляче, як несподівано, і відірвати її від себе не могла», – пригадує кумедну історію жінка.

Равлик живе у контейнері та виходить «погуляти» у ванну.

Як розповіли журналістам «Конкурента» продавці зоомагазинів, у Луцьку є екзотичні тварини, адже їхні власники замовляють для них корм.

«У нас купують маленьких мишок для пітонів. Як відомо, ті не їдять дорослих. Замовляють тарганів для ящірок. Також у місті є кілька екзотичних павуків», – розповідає продавчиня зоомагазину у центрі.

В іншому магазині нам розповіли, що у Луцьку є навіть мавпа. Стверджують, що такі тварини знаходяться у належних умовах, за ними доглядають та піклуються.

«Якщо це сова, то для неї виділяють цілу кімнату, якщо пітон – просторий тераріум. Але яка б це не була тваринка, її потрібно просто любити», – каже власниця одного із зоомагазинів.

На жаль, нам не вдалося зв’язатися з власниками цих тварин, адже ті бояться «неприємностей».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів