Поділитись:

Прихильники закону локалізації не знають базової економіки, - Милованов

Четвер, 23 липня 2020, 19:10
Прихильники закону локалізації не знають базової економіки, - Милованов

24 червня на сайті Верховної Ради з’явився так званий законопроєкт про локалізацію (№3739). Він пропонує внести зміни до системи публічних закупівель. Тимофей Милованов, ексміністр економіки, розповів про наслідки такого закону для України.

Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці.

"Я зараз рідко пишу негативні пости. Але прихильники закону локалізації в державних закупівлях просто не знають і не хочуть розуміти базової економіки, економіки практично шкільного рівня. Це невігласи, які нароблять багато шкоди через те, що не отримали свого часу якісної освіти", - пише Милованов.

Мова  про законопроєкт 3739, який був нещодавно прийнятий в першому читанні. Він надає переваги в державних закупівлях продукції, яка вироблена в Україні. Здавалось, що тут поганого? В тому, що державне підприємство буде купувати українську продукцію, а не імпортну? Головна ідея в тому, що тоді гроші державних підприємств залишаться в економіці України, а не підуть іноземним компаніям. А це і робочі місця та зарплати українцям, і сплачені податки, і розвиток підприємств. Логічно! Але ні, насправді, зовсім нелогічно. Якщо б прихильники законопроекту трошечки подумали, то зрозуміли що цей аргумент хибний.

А як насправді? Цей законопроєкт зашкодить експортерам! До чого тут експортери, скажете ви? А ось до чого. Гроші державних підприємств ніколи не залишають економіку України. Вони завжди, навіть коли за них купують імпортне, продовжують працювати на економіку Украіни, з них платять зарплати і податки, і розвивають підприємства. Але інші. Досить часто більш ефективні і більш продуктивні.

Що відбувається? У державного підприємства є гривні. При закупках імпорту, на ці гривні купують долари, і за ці долари імпортер поставляє продукцію. Але звідки з’являються ці долари? Від українського експортера, який за них продав свою продукцію на міжнародних ринках. Тобто, гривні державного підприємства потрапляють на рахунки експортера. І ідуть на його виплати зарплат, рахунків постачальників, то податків державі. Гроші не залишають економіку і продовжують працювати.

"Висновок - закон про локалізацію вдарить по експортерам через те, що знизить попит на долари. І відповідно зробить гривню дорожче, а долар дешевшим. Також закон підніміть витрати державних підприємств, знизивши їх прибутки і таким чином вдарить по платникам податків", - наголошує ексміністр.

До речі, саме проте дорогої гривні зараз репетують експортери. Частково саме через це змінилось керівництво НБУ. Критики кажуть бо гривня була задорога.

Таким чином маємо шизофренічні економічну політику. З одного боку намагаємось підтримати експортерів через девальвацію гривні. З іншого приймаємо закони, чий макроекономічний ефект сприяє подорожчанню гривні. Ну, це не в перший раз. Чому бідні? Бо дурні! Чому дурні? Бо ... у кожного свої інтереси і кожний тягне в свою сторону. Експортери в одну, постачальники держпіжприжмств в іншу.

"Ви можете опонувати мені і сказати, що нічого страшного що зменшиться попит на долари і гривня подорожчає. Хай НБУ викупить ті долари в валютні резерви через валютні інтервенції і девальвує гривню. Так, це можна зробити. Але це ще більша дурня. Тепер ми просто надрукували гривню, вийняли долари з ринку, і нічого з ними не робимо. Замість того, щоб купити на них імпортну продукцію, яка буде корисна держпідприємствам, ми поклали їх в резерви. Ось тепер ми точно вийняли гроші з економіки", - вважає Тимофей Милованов.

Тому .... потрібно бути е ними і перестати брехати. Якщо потрібно підтримати конкретні приватні (недержавні) підприємства в промисловості, якщо потрібно вирішити проблеми конкретних власників і співробітників, то потрібно це робити не за рахунок державних підприємств та експортерів, а просто надрукувати гроші і дати їм. Так буде менше шкоди для економіки. І так буде прозоріше і чесніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів