Поділитись:

Усе безкоштовно: як у Луцькому пологовому народити дитину без болю

Понеділок, 20 липня 2020, 19:30
Усе безкоштовно: як у Луцькому пологовому народити дитину без болю

Жінка відчуває, що ось-ось має народити. Заклад, де з’явиться на світ її дитина, вона обирає зазделегідь. На сьогодні це доступно і вибір є. Викликає «швидку», бере давно підготовлені за списком речі і їде народжувати…у пекельних муках.

Та так було колись. Сьогодні у породіль з”явилася альтернатива: народити здорову дитинку із знеболенням – легко та безболісно. Епідуральна аналгезія –  це такий собі чудо-засіб, який допомагає жінці не відчувати жахливих страждань. Таки XXI століття.

Фахівці мало не у всьому світі запевняють, що такий вид знеболення є абсолютно безпечним і не шкодить ні дитині, ні матері. Епідуральну аналгезію успішно практикують і в обласному перинатальному центрі із самого відкриття закладу. А от у Луцькому клінічному пологовому будинку народити без болю стало можливим відносно нещодавно. Бо якщо у інших медзакладах знеболення вважають цілком безпечним, то тут тотально впроваджувати епідуральну аналгезію, вважають, не варто.

Як розповів «Конкуренту» завідуючий відділенням анестезіології луцького пологового будинку Михайло Боднар, кожна жінка, яка народжує, не витрачає на знеболення ні копійки: безкоштовними є навіть супутні матеріали.

Михайло БоднарМихайло Боднар

– Чому луцький пологовий так довго зволікав із тим, аби жінки мали можливість народжувати із епідуральною аналгезією?

–  В силу різних причин ми не проводили нашим пацієнткам епідуральну аналгезію, проте практикуємо її вже вісім місяців. Це питання стояло у нас дуже гостро. З провадженням даного методу знеболення ми відстали, звісно, тому зараз намагаємося наздогнати те, що було втрачене, і активно залучаємо до цього всіх колег.

–  Михайле Сергійовичу, а чи можете все ж назвати ті причини?

–  Знеболення не проводилося через небажання співпрацювати акушер-гінекологів з лікарями-анестезіологами. Раніше був абсолютний спротив акушер-гінекологів до даного виду знеболення, але зараз відбувається перебудова сприйняття даного методу. І деякі лікарі можуть навіть зловживати цим. Інколи лікар каже, що зараз прийде анестезіолог і зробить знезболювальне. Але приходимо ми і кажемо, що не можемо цього зробити, бо немає показів для його проведення.

Відділення анестезіології з палатами інтенсивної терапіїВідділення анестезіології з палатами інтенсивної терапії

–  Наскільки мені відомо, то жінка може сама вирішувати: народжувати з болем чи ні.

–  Власне бажання пацієнтки має значення, проте воно не є основним, все ж вирішує лікар. Так, у нас ніби демократична країна і жінка мала б сама обирати. Але ми вважаємо, що для того, аби зробити епідуральну аналгезію, все ж потрібні покази і консультація лікаря, який приймає пологи. І, звичайно, анестезіолога.

Грішать інші пологові будинки по всій Україні, коли дозволяють самій пацієнтці вирішувати: буде вона народжувати з болем чи без. Підходячи до кожної пацієнтки, потрібно чітко розуміти, чи потрібно їй знеболення чи вона може сама народити. Пологи без болю, звичайно, набагато легші, ніж з больовими відчуттями. Але якщо з жінкою правильно поговорити і вона психологічно готова до звичайних пологів, то навіщо їй знеболення?

Епідуральну аналгезію ми робимо тоді, коли у породіллі надмірно болючі перейми і її крики чути на весь поверх, дискоординація пологової діяльності, гіпертензивні розлади, захворювання з боку органів дихання, сечовидільної системи і так далі. Також багато залежить від того, який період пологів. Дуже часто пацієнти, у яких завершується другий період пологів, тобто йде хороше відкриття шийки матки, пологи йдуть самостійно, просять знеболення. Але така пацієнтка не повинна його отримувати. Вона повинна народжувати сама.

Ми не хочемо, щоб це було як належне: я зайшла у пологовий будинок  і знаю, що буду народжувати з епідуральною аналгезією, перед тим не поговоривши з лікарем. Саме він оглядає пацієнтку і приймає рішення. Анестезіологи не ходять по родзалах і не пропонують народжувати із знеболенням.

–  Якщо у жінки перші пологи і вона панічно боїться народжувати, чи робиться таким пацієнткам знеболення?

Усе безкоштовно: як у Луцькому пологовому народити дитину без болю

–  Психологічний фактор відіграє роль: якщо у жінки перші пологи і вона дуже боїться, то так. Але анестезіолог має бути не просто лікарем, він, як хороший психолог, має відчувати, що потрібно жінці.

Є пацієнтки, яким легко пояснити фізіологію пологового болю: чому їй не можна знеболення, або те, що в неї високий тиск, і їй це знеболення просто необхідне. А є психологічно нестійкі, які на кожне пояснення анестезіолога відповідають агресією. Інколи лікарю потрібно самому прийняти рішення, а це дуже тонке рішення.

–  Михайле Сергійовичу, чи правда те, що епідуральна аналгезія не має ускладнень?

–  Якщо вона зроблена правильно, дійсно не повинна мати ніяких ускладнень. Якщо виконана фахівцем, який розуміє і знає, що він робить, то він попереджає ускладнення.

Якщо говорити в загальному, то ускладнень маса, але вони бувають вкрай рідко.  Звичайно, від епідуральної аналгезії може понизитися артеріальний тиск, виникнути нудота або блювання, може бути зниження чутливості в нижніх кінцівках. Але це є нормальним і контролюється лікарем.

–  Чи затягується пологова діяльність?

–  Як правило, ні. Але, якщо неправильно підібране дозування, то це дійсно може послабити пологову діяльність.

Часто акушер-гінекологи підтримують думку про те, що із знеболенням пологи тривають довше. Анестезіологи це спростовують. Особисто я вважаю, що якщо знеболення почалося вчасно, тобто на 3-4 сантиметрах відкриття шийки матки, коли встановилися регулярні перейми, якщо правильно зроблено знеболення, то такого ускладнення не буде. А от якщо велике відкриття і вводять знеболення, дають дозу лідокаїну, в той момент послаблюється скоротлива діяльність матки, то, відповідно, таке може бути. Тому потрібно знати, що робити на всіх етапах пологів.

–  Скільки у пологовому є спеціалістів, які можуть зробити епідуральну аналгезію?

–  У відділенні працює десять анестезіологів. Шість  з них володіть технікою, четверо навчаються. Якщо на зміну заступає лікар, який не проводить знеболення, то доводиться іншому приїхати з дому, аби її зробити. Проте найближчим часом вони усі приступлять до роботи.

Якщо ми починали з трьох знеболень на місяць, далі йшло 7-10, то тепер - 15-20. Звичайно, це мізер. Не всі гінекологи зрозуміли суть цього знеболення, не побачили якість, не врахували всі аспекти і нюанси. Я думаю, що незабаром ми будемо проводити значно більше знеболювань.

– Якщо пацієнтка народжує з епідуральною аналгезіює, за що вона платить?

– Поки триває фінансування з медичної реформи, то все абсолютно безкоштовно. Супутні матеріали також безкоштовні. Це, наприклад, система, фізрозчин, лейкопластир і так далі.

Як буде далі, –  невідомо, бо в нас, в Україні, досить важко спрогнозувати щось. Нам, правда,  і зарплату обіцяли вищу, але поки ми її не дочекалися.

До введення медичної реформи пацієнти самі були змушені купувати набір, який коштував від 600 до 800 гривень, в залежності від якості.

–  До речі, чи й надалі практикуються партнерські пологи в умовах пандемії?

–  На разі на партнерські пологи допускають відвідувачів, які підписують заяву. У ній вказується про те, що людина, яка йде на пологи, останнім часом не перебували  за кордоном і не має прямих контактів з коронавірусними хворими. Тільки у такому випадку вона допускається на пологи.

Усе безкоштовно: як у Луцькому пологовому народити дитину без болю

ЧИТАТЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів