Поділитись:

У Луцьку утворюються черги з охочих здати кров

Четвер, 16 липня 2020, 07:14

Перед Центром служби крові у Луцьку щодня збираються черги з охочих здати кров.

Про це повідомив Олександр Плісецький, засновник громадської організації "Краплина життя", на своїй фейсбук-сторінці.

"Черга не тому, що в нас забагато приходить донорів для здачі крові (хоч Волинь в плані донорства активніша ніж багато регіонів України). Така черга тому, що так організований забір крові у нас в обласному центрі крові в період коронавірусу. І, мабуть, це наслідок реформи служби крові. І питання не до простого персоналу центру, (вони за мінімальні кошти сумлінно трудяться). Питання до ініціаторів реформи служби крові, керівництва центру крові і, мабуть, до керівництва державної адміністрації, обласної ради", – пише Олександр Плісецький.


Він висловлює стурбованість, що в області не можуть вирішити питання комфортної здачі крові донорами:



"Донор, який жертвує своїм часом, приходить, щоб врятувати життя хворому, а його ставлять в чергу, де можна простояти пів дня. Це ви так поважаєте людей, без яких неможлива медицина? Це так втілюється в життя реформа донорства, де однією з ключових речей є залучення до донорства не разових, а постійних донорів, які здають кров часто?" – обурюється ситуацією голова громадської організації.



Олександр Плісецький вважає що донор, простоявши в черзі пів дня, навряд чи прийде здавати кров ще раз. Не тому, що він не хоче, а тому, що він не може витрачати стільки часу на процедуру, яку можна здійснити за 30 хвилин. За його словами, учора, 14 липня, з восьми постійних донорів, змогли дочекатись своєї черги і здали кров лише четверо.


"Волинській медицині не потрібна кров тих чотирьох донорів, які не змогли чекати здачі пів дня? Більшість центрів по забору крові в області закрито, обласна лікарня та пологовий не здійснюють забір крові, всі донори їдуть на здачу в обласний центр крові. Ставте тоді тут додаткові крісла для забору крові, організовуйте систему електронної реєстрації на здачу крові, робіть щось.Так не можна знущатись з донорів. Ми з "Краплиною життя" тратимо достатньо багато ресурсу та часу для залучення нових людей до постійного донорства. Ми знаємо ціну донорства і не дозволимо так зневажати донорів", – каже Олександр Плісецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів