Поділитись:

Прохідний бал для іспитів студентів-медиків хочуть знизити

Середа, 15 липня 2020, 14:02
Прохідний бал для іспитів студентів-медиків хочуть знизити

Міністерство охорони здоров'я зареєструвало проєкт наказу, в якому йдеться про зниження на 10 % прохідного балу "Крок-2" та "Крок-3" – іспитів для студентів-медиків.

Відповідний документ опублікований на сайті МОЗ, – повідомляє "Українська правда. Життя".

"Крок-1перевіряє рівень знань з фундаментальних для медиків дисциплін – анатомії, фізіології, гістології, фармакології, патологічні анатомії, фізіології та інших. 

Цей іспит студенти складають наприкінці третього курсу навчання.

"Крок-2" – це набір питань з клінічних дисциплін, в яких майбутні лікарі намагаються підібрати найбільш коректний метод діагностики чи лікування патології, зазначеної в умові. Його складають в кінці шостого курсу.

"Крок-3" складається під час навчання в інтернатурі. 

Для проходження тесту "Крок-2" наразі обов'язково правильно відповісти на 60,5% тестових завдань.  До складання іспиту "Крок-3" допускаються інтерни лише при наявності сертифікатів про складання ліцензійних іспитів "Крок 1" та "Крок-2". В проєкті наказу це пропонують знизити до 50,5%.

Починаючи з 2015/2016 навчальних років для проходження "Крок-3" необхідно було правильно скласти 70,5% тесту.  Тепер пропонується, щоб для проходження "Крок-3" було достатньо 60,5% правильних відповідей.

Прохідний бал для іспитів студентів-медиків хочуть знизити

"Проєкт наказу має дату та номер, хоча на цьому етапі їх не має бути", – додає Петренко. Як стверджує голова наглядової ради "Української медичної студентської асоціації" Анастасія Петренко, документ опублікований нібито 9 липня, але з її слів, з'явився на сайті лише 14 липня. 

Ця подія сталася майже одночасно із заявою кардіохірурга Бориса Тодурова про те, що під час його зустрічі з міністром охорони здоров'я Максимом Степановим обговорювали зниження прохідного балу ЗНО до 130 для педіатрів та санітарних лікарів.

Редакція "Української правди. Життя" надіслала питання стосовно ЗНО в МОЗ. На нього поки не відповіли. 

Студенти медики відреагували на проєкт наказу флешмобом "Тест на креветку".  Як пише студентка медичного вишу Кароліна Айрапетян, з 200 питань тесту, 20 запитань – зі шкільного курсу біології.

"Ба більше, тести дуже схожі або ідентичні до буклетів минулих років і мені здається, що якщо просто зазубрити всі минулорічні буклети – то 50,5 % вам гарантовано!" – стверджує Айрапетян.

Суть тесту на креветку полягає в тому, що студенти пропонують всім охочим спробувати здати "Крок" та упевнитись, що це неважкий іспит. І такий низький прохідний бал є недопустимим для майбутніх лікарів. Спробувати скласти тест можна у додатку K-Test.

Довідково:

"Крок" перевіряє засвоєння навчальних програм, а не якість підготовки в цілому. 

Саме тому у 2019 році додатково до кроків був запроваджений міжнародний іспит з основ медицини (IFOM), який давав би можливість оцінити якість підготовки у порівнянні зі студентами інших країн. 

Цей іспит у 2020 був виключений з графіку проведення ліцензійних інтегрованих іспитів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів