Поділитись:

У МОН планують запустити систему електронних лікарняних

Субота, 11 липня 2020, 23:40
У МОН планують запустити систему електронних лікарняних

Максим Степанов, міністр охорони здоров'я, під час брифінгу оголосив про те, що  система  електронних лікарняних почне свою роботу у тестовому режимі вже з серпня.

Про це інформує Суспільне.

"Вийшли з Пенсійним фондом на відповідну модель і домовилися із лікарнями щодо тестування цієї моделі. Зараз ми знаходимося в режимі тестування і отримання відгуків від наших лікарень. Понад 700 лікарень вже відгукнулися. Думаю тиждень-два і ми її (систему електронних лікарняних — ред.) налаштуємо і вже в серпні зможемо запустити систему, яка спочатку буде працювати в тестовому режимі", — заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу.

За його словами, тестовий режим передбачає одночасне використання як звичайних лікарняних, так і електронних, для того, аби перехід відбувався поступово і не став "шоковим". Степанов пояснив, що, в першу чергу, новими лікарняними мають навчитися користуватися самі лікарі, оскільки саме їм у майбутньому із ними працювати. Тому система має бути налаштована досить просто, що зараз і тестують і закладах охорони здоров'я.

Очільник МОЗ спрогнозував, що у майбутньому Україна "достатньо швидко" цілком перейде на електронний реєстр, і нагадав, що нова система знизить ризик порушень і фальсифікацій із лікарняними. Він додав, що перехід до електронних лікарняних дозволить зекономити приблизно 4 млн гривень, які держава щорічно витрачала на закупівлю бланків листка тимчасової непрацездатності.

Крім того, Степанов виступив проти закриття лікарень, заявивши, що їх можна перепрофілювати чи створити нові плани розвитку, але не закривати. Він запевнив, що "всі заклади, які відчули недофінансування у порівнянні з 2019 роком, будуть врятовані і якщо в 2019 році вони отримували медичну субвенцію з державного бюджету, то цього року отримають кошти з Національної служби здоров'я України". Очільник МОЗ пообіцяв, що дефіцит буде покрито з 1 липня і до кінця року.

Що відомо

  • Заступник міністра охорони здоров'я Ярослав Кучер заявив, що на початку 2021 року відомство планує повноцінно запустити систему електронних лікарняних, проте частково вона почне діяти вже до кінця літа.
  • За його словами, паралельно триває розробка другої моделі, яка полягає у тому, що лікар зможе вписувати дані у медичній базі eHealth.
  • Електронна система охорони здоров'я eHealth — це система, яка забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією в електронному вигляді. Функціонування системи забезпечує Національна служба здоров'я України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів