Поділитись:

Кримінальний проступок і дізнавачі: головний слідчий Волині розповів про нововведення

Четвер, 02 липня 2020, 11:15
Кримінальний проступок і дізнавачі: головний слідчий Волині розповів про нововведення

фото ілюстративне

Нове поняття “кримінальний проступок”, запроваджене в Кримінальному Кодексі України, повинно суттево зменшити навантаження на слідчих.

Про це в інтерв'ю ІА "Конкурент" розповів начальник слідчого управління ГУНП у Волинській області Олександр Климовський.

З 1-го липня у Кримінальному Кодексі України з'явилися нове поняття “кримінальний проступок” та нова процесуальна особа – дізнавач.

Кримінальний проступок і дізнавачі: головний слідчий Волині розповів про нововведення

Зі слів Олександра Климовського, злочини діляться на чотири категорії:

  • нетяжкі; 
  • злочини середньої тяжкості;
  • тяжкі;
  • особливо тяжкі.

"Практично всі нетяжкі злочини законодавець виніс в категорію кримінальних проступків. Процедура розслідування у всіх цих злочинів практично однакова. Є чотири обставини, які є доказами. Свідчення людей – це раз. Речові докази – два. Технічні засоби: відео-, аудіофіксація – це три. Експертизи – це чотири. Для того, щоб довести вину особи, ми повинні пройти процедуру: допитати свідків, потерпілого, провести експертизи, зняти можливу відео- і аудіофіксацію у місцях злочину, знайти речові докази. Це все займає дуже багато часу. Особливо, коли встановлюється особа", – пояснив він.

Натомість тепер законодавець вирішив, що в нетяжких злочинах цього всього не потрібно робити.

"Наприклад, якщо є особа, яка нанесла іншій особі легкі тілесні ушкодження – розбила губу – і визнає цей факт просто на місці злочину, то нам не потрібно вже буде допитувати всіх осіб, призначати та проводити судово-медичну експертизу і таке інше. А це все – процедура: звернутися в суд з клопотанням прокурора, побігти до судді, отримати дозвіл, зайти в лікарню, вилучити цю медичну документацію, занести експерту…Законодавець сказав: “Ні-ні, у такому легкому злочині не потрібно виконувати стільки роботи”. І вирішив, що в кримінальних проступках станом на сьогоднішній день буде достатньо звичайного пояснення однієї та іншої особи та огляду лікарем тілесних ушкоджень", – розповів Олександр Климовський.

Таким чином, за три дні справу направляють до суду. До цього така процедура затягувалася до 3-4 місяців.

Начальник слідчого управління ГУНП у Волинській області додав, що, якщо взяти до уваги, що частка нетяжких злочинів становить до 60%, то нововведення повинно суттєво зменшити навантаження на слідчих. Наразі штат слідчого управління, до якого входять слідчі, інспектори щодо затримання, інспектори-криміналісти, керівники, налічує 286 осіб. Практичних слідчих –147. В середньому в одного слідчого – 150 проваджень.

Що ж стосується появи дізнавачів, то, зі слів Олександра Климовського, то вони були і раніше.

"Нове-старе, скажімо так. Дізнавачі були в системі МВС до жовтня 2011-го року. Потім цю службу ліквідували. І виконували фактично ті ж самі функції", – зазначив він.

На сьогодні на Волині штат чистих дізнавачів передбачає 81 посаду.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ В ІНТЕРВ'Ю: Олександр Климовський: «Спілкуватися на підвищених тонах краще тет-а-тет»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів