Поділитись:

На Волині чоловіка вбило струмом під час риболовлі

Вівторок, 30 червня 2020, 16:53

фото ілюстративне

Під час риболовлі на річці Турія від удару струмом загинув 38-річний волинянин.

Про це повідомляє пресцентр ПрАТ "Волиньобленерго".

У неділю, 29 червня, під час риболовлі на річці Турія поблизу повітряної лінії електропередачі 10 кВ через недотримання правил охоронних зон загинув 38-річний волинянин.

Нещасний випадок стався внаслідок торкання вудкою проводів лінії електропередачі.

Чоловік був смертельно травмований струмом.

Працівники Ковельської філії відразу виїхали на місце події. Виявилося, чоловік підняв вудку на недопустиму відстань до проводів. Причиною трагедії стало
незнання правил електробезпеки.

Волинянам нагадують: розмахуючи вудкою, дістати повітряних ліній дуже легко. Оскільки відстань від натягнутих дротів високовольтних ліній до землі в межах населених пунктів становить 7 м і 6 м за їхніми межами у важкодоступних місцях, а вудки завдовжки від 4–10 м. Такі нещасні випадки стаються через необачність або безвідповідальність. До того ж сучасні вудки виготовляють із вуглепластику, який є провідником електричного струму.

Пам’ятайте, уздовж високовольтних ліній електропередач встановлено коридор, який називають охоронною зоною. Ця відстань від проводу праворуч-ліворуч – по 20 метрів на лініях напругою 110 кВ та по 15 метрів в один та другий бік на лінії електропередач напругою 35 кВ. Там не можна будувати жодних об’єктів, насаджувати лісові масиви, проводити масові заходи, спортивні змагання, особливо із запуску моделей літальних апаратів чи закидання вудок.

Зауважте: у разі падіння проводу на землю у результаті сильного вітру виникає крокова напруга, яка на відстані восьми метрів усе живе вражає струмом. До того ж після падіння проводу може зайнятися пожежа. Якщо ви стали свідком такої ситуації, негайно телефонуйте на номер кол-центру «Волиньобленерго» 0-800-21-01-31.

Також смертельно небезпечна риболовля під час грози в охоронних зонах ліній електропередач. Вудка може акумулювати електричні заряди і притягувати удар блискавки. У межах охоронних зон повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв риболовлю заборонено.

У ПрАТ "Волиньобленерго" наголошують волинянам дотримуватися простих правил:

  • будьте обережними на водоймах, не рибальте поблизу ліній електропередач і нагадуйте іншим рибалкам про небезпеку;
  • не розводьте вогнища, не спалюйте стерню в охоронній зоні ліній електропередачі, це суворо заборонено, адже людей може уразити електричним струмом через іонізоване повітря та дим, які є провідниками струму;
  • не залазьте на дерева, що знаходяться поряд з лініями електропередачі, та не обрізайте їхні гілки;
  • у жодному разі не наближайтеся до обірваного проводу лінії електропередач (мінімальна відстань наближення – 8 м);
  • не залазьте на опори ліній електропередач чи дахи будівель, до яких підведені лінії електропередач;
  • заборонено проникати на територію розташування трансформаторних підстанцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
20 березня 2024
27 лютого 2024
12 лютого 2024
29 січня 2024
22 січня 2024
09:13
18 січня 2024
10:37
08 грудня 2023