Поділитись:

Луцький лікар розповів, що відбувається з людиною під час ураження електричним струмом

Вівторок, 19 травня 2020, 20:28

Найчастіша причина ураження людини електричним струмом – торкання до неізольованих розеток та вимикачів. І найчастіше з такими ураженнями до лікарень потрапляють діти.

Про це у коментарі ІА «Конкурент» розповів завідувач опіковим відділенням реконструктивно-відновлювальної та хірургії китиць Луцької міської клінічної лікарні Роман Трач.

«Зазвичай діти отримують ураження струмом низької напруги. Буває, що й електрики нехтують правилами безпеки. Ті, хто залазить на високовольтні лінії, наприклад, на вагони потягів і трансформаторні будки, отримують ураження струмом високої напруги», – розповідає хірург.

Він зазначає, що одним з підвидів ураження струмом є також блискавка – розряд надпотужної сили, який має руйнуючу дію на організм.

Якщо дія електричного струму довготривала, то це призводить до втрати свідомості і, як зазначає Роман Трач, людина не пам’ятає, що та за яких обставин сталося. Запевняє, що біль пам’ятають ті, які не втратили свідомість, у яких, наприклад, загорівся одяг, але це вже біль від термічного опіку. Від ураження струмом скорочуються м’язи, відбувається величезне збудження нейронів.

«Аби надати першу медичну допомогу постраждалому, потрібно упевнитися в тому, чи немає подальшої подачі струму. В ідеалі потрібні гумові рукавиці, але можна взяти суху дерев’яну палицю і нею відкинути від людини провід. Тоді маленькими кроками підходити до постраждалого, пам’ятаючи про так звану «крокову напругу». По можливості надати першу долікарську допомогу. Тобто це – непрямий масаж серця, звільнення дихальних шляхів від сторонніх тіл. І, звичайно, потрібно викликати «швидку» – пояснив лікар. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів