Поділитись:

НСЗУ: кому тести на COVID-19 робитимуть безкоштовно

Понеділок, 29 червня 2020, 23:02

Під час брифінгу  Національної служби здоров'я України 29 червня визначили хто має право  на безоплатний тест на COVID-19.

В Україні не передбачене масове безоплатне тестування на COVID-19, державним коштом тест роблять лише певним категоріям людей та у визначених випадках. Про це повідомляє на Національна служба здоров'я України на фейсбук-сторінці.

Право на безоплатний тест мають:

  • особи, які мають симптоми коронавірусної хвороби – їх тестують одразу при підозрі;
  • пацієнти з пневмонією – теж якомога швидше;
  • особи, які контактували з хворими на COVID-19, повинні пройти тест на 14 добу після контакту;
  • пацієнти, які потребують планової госпіталізації або операції – безпосередньо перед ними. Госпіталізація пацієнта здійснюється за умови негативного результату тесту на COVID-19, отриманого методом IФА, а якщо пацієнт має імуносупресивний стан, - методом ПЛР. У випадку позитивної реакції при тестуванні за методом IФА, пацієнт має обов’язково пройти ще одне тестування методом ПЛР. Рішення про госпіталізацію приймають, якщо тест негативний.
  • медики та інші працівники закладів, які надають допомогу пацієнтам із COVID-19 чи доглядають за ними – раз на 14 днів;
  • працівники лабораторій, які обробляють зразки з дихальних шляхів, отримані від хворих на COVID-19, та працівники патологоанатомічних, судово-медичних бюро, які беруть участь у розтині тіл померлих – також раз на два тижні;
  • працівники Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби, інші медичні та фармацевтичні працівники – раз на 30 днів.

Зазначимо, що у всіх випадках йдеться не про експрес-тести, а лише про лабораторне тестування – ПЛР або ІФА, залежно від ситуації.

Для того, щоб пройти тестування безоплатно, потрібно мати направлення або від сімейного лікаря, або від лікуючого лікаря, який направляє пацієнта на госпіталізацію чи операцію.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
03 лютого 2024
30 січня 2024