Поділитись:

Волинські мільйонери не поспішали декларувати доходи, – Світлана Савчук

П'ятниця, 12 червня 2020, 08:30
Волинські мільйонери не поспішали декларувати доходи, – Світлана Савчук

Щороку до 1 травня в Україні проходить кампанія декларування доходів. Через коронакризу 2020-го громадяни звітуються про доходи, отримані торік, до 1 липня. Отож, якщо ви у попередньому році отримали доходи, з яких не сплачено податків, варто не зволікати з поданням до державної податкової інспекції декларації, у якій добровільно визначити до сплати податкові зобов’язання.

У податковій службі Волині повідомили, що, незважаючи на тривалий карантин, темпи нинішньої деклараційної кампанії суттєво не відрізняються від минулого року. Як і торік, волиняни активно декларують доходи від отриманої спадщини, продажу майна та оренди житла чи транспортних засобів. Чи виправдаються сподівання на вагомі податкові надходження до бюджетів громад, скільки мільйонерів вже відзвітувалися про доходи та що таке податкова знижка? Про це ми запитали у начальника Головного управління ДПС у Волинській області Світлани Савчук.

– Світлано Павлівно, до завершення кампанії декларування залишилося кілька тижнів. Скільки волинських декларантів вже відзвітувалися про доходи та яким буде їхній внесок до бюджету?

– Через обмежувальні заходи останні місяці податкові декларації переважно подаються в електронному вигляді. Традиційно, саме останні тижні – період, коли громадяни  найактивніші в поданні декларацій. Як і торік, ми очікуємо, що  громадяни, котрі задекларують доходи, будуть відповідальними. Тобто протягом шістдесяти днів від моменту подання декларації сплатять до бюджету визначені податкові зобов’язання.

Зверну вашу увагу, що станом на 10 червня наші декларанти вже задекларували півмільярда гривень доходів за 2019 рік і зобов’язалися сплатити 11,2 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб і 1,7 мільйона гривень військового збору. До речі, 8 мільйонів гривень від задекларованої суми податкових зобов’язань вже надійшло до бюджетів.

Оскільки сплачені податки з отриманих доходів означають можливість своєчасного фінансування державних програм соціального спрямування, прошу наших декларантів не зволікати зі сплатою. Водночас звертаюся до громадян, які ще не задекларували доходи, обов’язково це зробити. Європейська практика переконує, що саме свідоме декларування доходів та сплата податків – найбільш правильний шлях до побудови цивілізованого суспільства з відповідними стандартами життя.

– Чи можна задекларувати доходи без візиту до податкової інспекції?

  Звичайно. В період карантину наші Центри обслуговування платників працюють зі значними обмеженнями. Тому краще подавати декларацію в електронній формі, скориставшись Електронним кабінетом. Ба більше, ДПС пропонує кожному декларанту через електронний сервіс в Електронному кабінеті сформувати декларацію з вже частково заповненими даними на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна. А це означає, що громадянин не витрачатиме час для внесення даних, які вже є в базах ДПС.

Тобто сервіс часткового попереднього заповнення декларації надає можливість платникам податків не лише скоротити час і витрати на подання звітності, а й мінімізувати помилки при заповненні декларації. Також передбачена можливість надання в електронному форматі копій первинних документів як додаток до декларації в онлайн-режимі. Цей момент особливо важливий для тих громадян, які звітуються про доходи задля отримання податкової знижки.

До речі, у нас на субсайті територіальних органів ДПС у Волинській області розміщено тематичний відео урок про те, як правильно заповнити і подати річну податкову декларацію через Електронний кабінет.

– Давайте уточнимо, що таке податкова знижка та за яких умов громадяни її отримують?

 На податкову знижку можуть претендувати лише громадяни, які працюють легально. Це принциповий момент, оскільки розмір податкової знижки вираховується на підставі розміру офіційного доходу та сплаченого з нього податку на доходи фізичних осіб. На податкову знижку можуть претендувати громадяни, які сплачують за навчання, користуються іпотечним кредитом, орендують житло як внутрішньо переміщені особи чи понесли витрати в зв’язку з усиновленням, сплатою страхових внесків за довгостроковими договорами страхування життя, або ж пенсійні внески в межах недержавного пенсійного страхування чи отримали послуги репродуктивної медицини.

Звичайно ж, найчастіше громадяни декларують доходи з тим, щоб отримати податкову знижку за оплату навчання.

Важливо, що річна податкова  декларація для отримання податкової знижки подається по 31 грудня. Декларанти, які мають обов’язок з декларування доходів звітуються до 1-го липня.

Податкова знижка може бути надана виключно резиденту України, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку.

– Які документи, окрім декларації про доходи, повинен надати претендент на податкову знижку?

– Всі витрати, які вказуються для отримання податкової знижки, мають бути фактично здійснені у звітному, тобто 2019 році  та обов’язково підтверджені документально. Це можуть бути платіжні та розрахункові документи, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери тощо. Такі документи обов’язково мають містити інформацію про вартість товарів, робіт, послуг та строк їх продажу, виконання, надання.

Скористатися правом на нарахування податкової знижки можна лише за наслідками звітного податкового року, наприклад у 2020 році – за 2019 рік.  Таке право не продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк.

– Чи отримали податківці для опрацювання декларації з мільйонними статками? Скільки на Волині таких офіційних мільйонерів?

Практика минулих років переконує, що мільйонери не поспішають декларувати доходи у перші тижні деклараційної кампанії. Нинішній рік не став винятком. Але за останніми даними, на Волині 44 офіційні мільйонери. За кілька тижнів, що лишилися до 1 липня, ця цифра може зрости.

У переліку заможних громадян, які вже подали декларацію про доходи, також ті, хто здійснює незалежну професійну діяльність. Найбільші доходи – по 7,4 мільйона гривень, задекларували 2 волинянина, жителі міста Луцька. Загалом волинські мільйонери відзвітувалися про 125,2 мільйона гривень доходів. Частково із цих доходів вже податки сплачено, решта буде перерахована до бюджету у визначені законом терміни.

Враховуючи труднощі економічного та фінансового характеру через коронакризу, 2020-го – кожна бюджетна копійка важлива. 

Я сподіваюся, що кожен, хто зобов’язаний подати річну податкову декларацію, виконає свій конституційний обов’язок своєчасно, тобто до 1 липня. Запрошую волинян зробити свій особистий фінансовий внесок у незалежність держави та розвиток громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів