Поділитись:

Пневмонія не є класичною, – волинські лікарі розповіли про особливості коронавірусу (відео)

Четвер, 28 травня 2020, 11:13

Завідувач гематологічним і інфекційним відділенням №3 Волинської обласної клінічної лікарні Вадим Шиманський розповів: наразі лікарі зауважують, що пневмонія при коронавірусі не є класичною пневмонією.

Про це йдеться у сюжеті журналіста Андрія Гнатюка. 

«Внаслідок гіперактивації імунітету є блокування, порушення циркуляції крові в легенях, особливо в дрібних судинах», – зауважив лікар. 

Черговий лікар реанімаційного відділення Сергій Сівак зазначив, що якщо імунна система пацієнта неслабка і медики забезпечують належний рівень догляду, то пацієнти долають недугу.

Завідувач пульмонологічного відділення обласної лікарні Олег Яковенко додав, що насамперед має бути грамотне ведення пацієнтів в контексті супутніх патологій. Лікування має бути побудоване з урахуванням тих синдромів, які виникають.

«У нас є пацієнтка, яка має коронавірус, але має також нестабільну стенокардію. Ми її лікуємо згідно з протоколом не коронавірусної інфекції, а згідно з протоколом ішемічної хвороби серця. Тому все персоніфіковано», – зауважив лікар, навівши приклад і інших пацієнтів з супутніми захворюваннями.

Чим старша людина, тим більше вона має супутніх захворювань, тим більше ризиків, – наголосив він. 

Нині немає масового напливу хворих, що дозволяє більше уваги приділити тим, що вже поступили. За три дні тут виписали вісім хворих.

«Симптоматика збігалася. Всі мали ознаки дихальної недостатності, кишкові розлади, втрата нюху і смаку. Буває, що зникає лише нюх або лише смак», – додав пульмонолог.

Із його слів, лікарі також зауважили, що одним із клінічних проявів інфекції є порушення психіки.

«Ми помітили, що серед наших пацієнтів хтось плаче, хтось в ейфорійному стані, в когось безсоння. Тобто, на жаль, ця хвороба, має негативний вплив і на нервову систему. У нашій команді є лікар невролог, який ці питання корегує», – розповів Яковенко.

З 80 пацієнтів, які лікувалися у Боголюбах, 5 померли. Їхній вік – 60-80 років. Усі мали важкі супутні захворювання, одна з них – четвертий ступінь лейкозу.

Понад 40 хворих за весь час вже виписали. 30 людей, серед яких декілька медпрацівників, перебувають у стаціонарі зараз. Ще 5 – в реанімації під апаратами ШВЛ. Найстаршій пацієнтці, яка одужала, було 84 роки, наймолодшій – 19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів