Нові ID-паспорти: що треба знати

П'ятниця, 15 липня 2016, 11:05

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє, що закон про обов'язкове отримання біометричного паспорта з 14 років на крок наблизив Україну до безвізового режиму з ЄС: без ухвалення документа цей процес неможливий в принципі.

Аваков розповів, що ця система дозволить належним чином формувати Єдиний державний демографічний реєстр, в якому вся інформація про видані громадянину документи буде зведена в загальну базу даних для повної ідентифікації особи, оформлення, видачі, обміну, визнання недійсними та знищення документа, що посвідчує особу, реєстрації місця проживання чи місця перебування, – повідомляє ТСН.

Крім того, він підкреслив, що до сьогодні можна було використовувати неузгодженість баз даних з внутрішнім (на паперових носіях) і закордонними (електронним) паспортами кримінальним чином: наприклад, оформлюватити закордонний паспорт за вкраденим внутрішнім тощо. Аваков пояснив, що закон відкриває можливість для всіх громадян України отримувати замість внутрішнього громадянського паспорта старого зразка (книжечки) ID-картки, які з січня видавалися тільки 16-річним українцям.

Тепер ID-картки, що посвідчують особу, будуть отримувати всі громадяни з 14 років. З цього ж віку на чіп паспорта будуть записувати в цифровому вигляді відбитки пальців: при отриманні внутрішнього документа за бажанням, при оформленні закордонного паспорта обов'язково.

Перша ID-картка 14-річним буде оформлятися безкоштовно. На чіп документа буде записуватися цифровий підпис громадянина: закон визначає, що відкриття ЕЦП буде безкоштовним. Аваков уточнив, що надалі чіп можна доповнювати різними сучасними сервісами: можливістю електронного голосування, наприклад, або отримання адмінпослуг в режимі онлайн.

Глава МВС також додав, що тепер місцеві ради отримали право самостійно визначати категорії громадян, які звільняються від оплати адмінпослуг за оформлення паспорта: наприклад, учасники АТО, діти-сироти і т.д. Вони ж тепер мають можливість компенсувати цим громадянам вартість виготовлення документа. Нові паспорти набагато краще захищені від підробки, так і (за рахунок чіпа та Єдиного реєстру) від несанкціонованого використання. Це, наприклад, врятує від кредитів, оформлених за викраденими паспортами.

Тепер оформлювати і видавати внутрішньодержавні і закордонні паспорти будуть і ЦНП (Центри Надання Адміністративних Послуг) і відділення міграційної служби, що суттєво розширить охоплення населення, знизить черги і, відповідно, "усуне корупційну годівницю", – зазначив Аваков.

"Міграційна служба в обох випадках стає бек-офісом – за нею залишається віддалене підтвердження інформації в Єдиному реєстрі", – пояснив міністр.