Поділитись:

Депутати Луцькради просять Зеленського розібратися зі зловживаннями у енергетиці

П'ятниця, 08 травня 2020, 15:35
Депутати Луцькради просять Зеленського розібратися зі зловживаннями у енергетиці

Депутати Луцької міської ради просять у центральної влади звернути увагу на зловживання у сфері енергетики. 

Відповідне звернення ухвалили у п'ятницю, 8 травня, під час дистанційного сесійного засідання Луцькради. 

Обранці громади стурбовані тим, що Міністерство енергетики та захисту довкілля затвердило новий Прогнозний баланс електроенергії об’єднаної електроенергетичної системи України. Відповідно до якого, планується зменшення виробництва електроенергії АЕС, які належать державному підприємству «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» на період з травня по грудень.  Зупинка роботи енергоблоків декількох атомних станцій призводить до того, що на ринку стає менше дешевої енергії – атомної генерації, а більше стає дорогої енергії – теплової та «зеленої». 

На думку автора звернення депутата Андрія Козюри, урядові заходи ведуть до здорожчання електроенергії для всіх суб'єктів господарювання та населення України. 

"Промислові підприємства вже отримують енергію за вищими цінами, а це обов’язково відобразиться на вартості комунальних послуг, хліба, продуктів першої необхідності. Складається думка, що там, де національних виробників не добили заходи по боротьбі з СОVID-19, які запроваджені урядом доб'є вказане рішення КМУ в сфері енергетики.

Вигодонабувачем таких дій є компанії групи ДТЕК, кінцевим бенефіціаром якої є олігарх – Ринат Ахметов. Державне підприємство «Гарантований покупець» платить власникам сонячних станцій близько 5 грн за кВт*год, ціна від ТЕС 1,4 грн. а Енергоатому 65 копійок. Як відомо, ТЕС є найбільшими забруднювачами повітря. Таким чином, відповідно до Прогнозного енергетичного балансу держава отримуватиме збиток, а  олігарх отримуватиме надприбутки. Не припустимим є завдання шкоди екології, нанесення збитків державній компанії «Енергоатом», здорожчання електроенергії для населення та бізнесу в догоду найбільшому енергетичному олігарху", – зазначено у тексті звернення. 

Депутати вимагають:

  • Від Президента України негайно втрутитись у вказану ситуацію, стати на захист національних інтересів та інтересів українців і негайно зупинити  злочинне рішення  про затвердження нового Прогнозованого енергетичного балансу;
  • Від Верховної ради України створити тимчасову слідчу комісію щодо розслідування вказаної ситуації та заслухати на своєму засіданні в.о.міністра енергетики Ольгу Буславець з  цих питань;
  • Від  Ради національної безпеки і оборони України невідкладно розглянути вказану ситуацію, як таку яка загрожую національній енергетичній безпеці держави та вжити необхідних заходів реагуваня;
  • Від Національного антикорупційного бюро України та Державного бюро розслідувань внести до ЄРДР повідомлення про вказаний злочин, провести розслідування вказаних фактів, вжити відповідних заходів реагування та притягнути винних у цьому осіб до відповідальності. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
07 квітня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024