Поділитись:

Кабмін зупиняє атомні енергоблоки

Середа, 29 квітня 2020, 10:20
Кабмін зупиняє атомні енергоблоки

фото ілюстративне 

Через зниження попиту на електроенергію Кабінет Міністрів України вирішив вимкнути виробників найдешевшої енергії. 

Уряд виводить в резерв декілька енергоблоків АЕС і переводить на знижену потужність сім енергоблоків АЕС. Про це йдеться в листі тимчасового виконувача обов’язків першого віцепрезидента - технічного директора Валерія Кравця. Лист опублікував працівник Запорізької атомної електричної станції Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» Олексій Мельничук, – пише Главком. 

Кабмін зупиняє атомні енергоблоки

«Більш ніж 7 ГВт встановленої потужності зеленої енергетики буде у 2020 році з тарифом 3-5 грн./кВт год.( без ПДВ). Тобто електроенергія вироблена з альтернативних джерел енергії надається пріоритет. Але в умовах економічної нестабільності, виходу з карантину такий тариф буде гальмами для економічного розвитку країни та добробуту населення. Зміни в законодавстві зелена влада не хоче вносити, щоб знизити зелений тариф, але дешева електроенергія АЕС їм не потрібна», – написав Мельничук.

Він попросив депутатів звернути увагу та підготувати відповідні зміни до закону про електроенергетику, де прописані зобов'язання на покупку зеленої електроенергії. 

«Вважаю, що частка встановленої потужності яка складає практично 6 ГВт ( а це фактично потужність ЗАЕС) не потребує заохочення від держави таких як «зелений тариф» бо з такими потужностями це не актуально. Прошу звернутись до НКРЕ з пропозицією зменшення тарифу від енергії вітру та сонця. Електроенергія з відновлюваних джерел повинна конкурувати на енергоринку країни і не мати пріоритет. Країні потрібна дешева електроенергія для виходу з кризи та подальшого розвитку», – підкреслив працівник Запорізьської АЕС.

Він також опублікував лист Валерія Кравця.

Кабмін зупиняє атомні енергоблоки

Станом на 28 квітня на атомних станціях України в роботі 11 з 15 енергоблоків.

  • Енергоблок №2 Запорізької АЕС відключено від енергомережі та виведено в резерв з 21 квітня 2020 року.
  • На енергоблоці №3 Запорізької АЕС 131-а доба капітального планового ремонту.
  • На енергоблоці №5 Запорізької АЕС 13-а доба капітального планового ремонту.
  • На енергоблоці №2 Южно-Украінської АЕС 13-а доба середнього планового ремонту.
  • Диспетчерські графіки генерації становлять: для ЗАЕС – 2 745 МВт, РАЕС – 2 520 МВт, ЮУАЕС – 1 340 МВт, ХАЕС – 1 690 МВт


27 квітня станціями вироблено 200,25 млн кВт-г електроенергії. Через балансове обмеження за минулу добу атомні станції України недовиробили 40,56 млн кВт-г електроенергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів