Поділитись:

Ополіскувач – трави, закріплювач – пиво, – перукарка із Шацька розповіла про зачіски минулого століття

Неділя, 03 травня 2020, 19:00

Навесні людям притаманне бажання змінювати свою зовнішність, а нова зачіска є безсумнівною ознакою приходу весни та прагнення до суттєвих змін.

В цю пору дівчата і жінки сміливіше експериментують з кольором волосся, новими відтінками та стрижками. Я впевнена, що наші чарівні шачанки навіть у період карантину дбають про свій зовнішній вигляд. І хоч їх краса не врятує світ від коронавірусу, та все ж відволіче від поганих думок. Вони, незважаючи на замкнені перукарні, обов’язково щось придумають, адже красивими бути не заборониш, пише Район. Історія з посиланням на газету «Шацький край».

Сучасне завжди порівнюють з минулим. Тож аби зіставити теперішні перукарські послуги з тими, які надавали шачанам майстрині минулого століття, спілкувалася з Уляною Латковською, яка майже два десятки років пропрацювала у сфері краси.

Уляна Латковська 20 років пропрацювала у перукарні><span class=Уляна Латковська 20 років пропрацювала у перукарні

Пані Уляні з дитинства подобалося творити дива з волоссям і не відомо звідки узялася ця тяга в малої голядинської дівчинки. У старшому шкільному віці найбільше любила створювати зачіски із довгого волосся. Позитивні відгуки близьких та знайомих про її роботу спонукали до подальшого розвитку таланту дівчини.

Вже після одруження вдосконалювала свою майстерність у перукарні міста Любомля як учениця майстрині. Про навчання домовився чоловік. Він підтримав дружину, незважаючи на те, що в сім’ї підростало двоє маленьких дітей, промовивши при цьому: «Як не спробувати, коли подобається та йде до рук». Так пів року молода жінка переймала ази перукарської справи від любомльської наставниці Надії.

По закінченню навчання, у 1972 році, Уляна Латковська одразу влаштувалася на роботу до єдиної у Шацьку перукарні Любомльського комбінату побутового обслуговування. На той час вже приймали своїх клієнтів майстри чоловічого залу: Петро Шитюк, Карпо Паламарук та Олена Дужич.Тут, у дружній атмосфері, вонай пропрацювала майже двадцять років. На жаль, улюблену справу довелося залишити через сильну алергічну реакцію, яку викликали хімічні препарати. Адже хімічна завивка на той час була «королевою краси», а майстриня, яка її створювала, користувалася великою повагою у селищі.

«Хімію» робила кожна друга радянська жінка незалежно від професійної діяльності та статусу. І аж до середини 90-х це було просто повальним захопленням. Ціна такої послуги складала 5 карбованців, а стрижки – 50 копійок.

Не меншою популярністю користувалися стрижки «Сессон», «Гарсон», «Каре», а також начісування та бабетти, навіяні французською модою. Так званий «начос» робили навіть ті, кому він катастрофічно не підходив по всіх параметрах зовнішності.

Багато жінок приносили вирізки з журналів і просили зробити зачіску, як у однієї з відомих актрис: Дороніної, Світличної чи Варлей.

Серед фарб домінував рубіновий та баклажановий колір.

Отже, зі слів Уляни Севастьянівни, можна легко уявити образ тогочасної модниці, враховуючи те, що перукарі у своїй роботі не застосовували різноманіття професійних засобів. Перекис водню, гідроперит, хна, басма, рубінова фарба, лак «Прелесть», ножиці, гребінці, шпильки, коклюшки та бігуді, – мабуть, весь набір для творення краси. А в домашніх умовах жінки частенько замість лаку використовували підсолоджену воду, шампунь заміняли жовтками курячих яєць, ополіскувач – відварами трав, а закріплювач – пивом.

«На той час працювалося складно через відсутність необхідних умов. Інколи було холодно у приміщенні, а щоб помити клієнтці голову перед стрижкою, доводилося гріти воду кип’ятильником. Своїх знайомих просила проводити цю процедуру вдома. А скільки води потрібно було для того, аби змити хімічні препарати для завивки! Волосся сушили під спеціальними ковпаками, у яких регулювалася температура повітря. Професійні засоби ми не вибирали самостійно, нам їх видавало любомльське керівництво. Та найголовніше при всьому цьому – виконати річний план», – ділиться спогадами Уляна Латковська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 лютого 2024
04 грудня 2023
01 грудня 2023
29 серпня 2023
01 серпня 2023
08 липня 2023
13:01
29 травня 2023
10 травня 2023
09:02
27 квітня 2023
23 березня 2023