Поділитись:

У Судані заборонили жіноче обрізання

Субота, 02 травня 2020, 02:54
У Судані заборонили жіноче обрізання

Уряд Судану криміналізував жіноче обрізання. Відтепер за його проведення як у медичних закладах, так і за їх межами, загрожує 3 роки позбавлення волі й штраф.

Про це повідомляє Громадське, посилаючись на Reuters.

Жіноче обрізання – це часткове чи повне видалення або пошкодження зовнішніх жіночих геніталій, яке здійснюється, як правило, з культурною, релігійною тощо метою.

У Судані, за оцінками ООН, дев’ять із десяти дівчат і жінок пройшли процедуру жіночого обрізання. Як повідомили у правозахисній групі 28 Too Many, до її криміналізації понад три чверті операцій проводили медсестри, акушерки чи інші медпрацівники.

Фаїза Мохамед, директорка правозахисної організації Equality Now із питань Африканського регіону, зазначила, що рішення суданської влади допоможе боротися з практикою жіночого обрізання, але навряд чи змінить ставлення до неї серед населення, яке вважає таку операцію необхідною перед одруженням жінки.

«У Судані один із найвищих показників проведених жіночих обрізань. Настав час використати каральні заходи, аби забезпечити, щоб дівчата були захищені від цього катування», – сказала вона.

За даними ВООЗ, на сьогодні ця практика поширена в щонайменше трьох десятках країн Африки, Близького Сходу й Азії. Понад 200 мільйонів жінок і дівчат, які нині живуть, зазнали жіночого обрізання.

Організація також зазначає, що ця процедура не несе ніяких переваг для здоров’я: навпаки, вона підвищує ризик смерті від інфекцій чи втрати крові, а також може призводити до смертельних ускладнень під час народження дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів