Поділитись:

Луцький політолог розповів про маніпуляції з виборчою заставою

Четвер, 30 квітня 2020, 12:20
Луцький політолог розповів про маніпуляції з виборчою заставою

Зниження грошової застави для участі в виборах відкриє шлях багатьом партіям і кандидатам, проте водночас створить багато можливостей для маніпуляцій.

Про це у фейсбуці написав луцький політолог та співзасновник Громадянського Руху "СВІДОМІ" Михайло Наход.

Сьогодні, 30 квітня, Верховна Рада збереться на позачергове засідання. В переліку питань, які виносяться на розгляд, проєкт Закону про внесення змін до статті № 225 Виборчого кодексу (щодо розміру виборчої застави).

«Продовжуючи дискусію, яку розпочав декілька днів тому голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, хочу продемонструвати, як народні депутати потрібними та ніби демократичними змінами до Виборчого кодексу хочуть прикрити свої зовсім недемократичні наміри», – пише Михайло Наход.

Сьогодні ч. 2 статті 225 каже: «Організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, міської (міста з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб) ради, на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб), а також особа, яка висувається кандидатом на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб) шляхом самовисування … вносить … грошову заставу з розрахунку чотири розміри мінімальної заробітної плати (4 Х 4723 = 18 892) …, на кожні 10 тисяч виборців … для кожного виду виборів окремо».

Тобто, пояснює політолог, для участі партії у виборах до Луцької міської ради чи кандидатом на посаду Луцького міського голови зараз потрібно було б внести грошову заставу в розмірі близько 300 тис. грн. І це ще до розширення меж Луцької громади. А для участі у виборах до Волинської обласної ради – 1 млн 444 тис. грн. Це чималі суми, тим паче на фоні економічної ситуації в часи карантину / посткарантину.

«Що сьогодні зробить Верховна Рада? Вона зробить правильний і демократичний крок назустріч партіям і кандидатам – знизить грошову заставу у 9 разів!!! Такий крок нібито відкриє шлях на вибори багатьом партіям і кандидатам. Про те, чому «нібито», – далі. Єдиний мінус зменшення застави – це більша ймовірність появи технічних партій та технічних кандидатів у бюлетенях», – зазначає Михайло Наход.

Проте далі у планах депутатів – зміни до Виборчого Кодексу, про які сьогодні вони не говорять або мало говорять, – додає політолог. Зокрема, це: 

  • обмеження участі самовисуванців у виборах. Це планують зробити у два способи: 1) пропорційну систему «спустити» до рівня громад з кількістю виборців 10-15 тис.; 2) усі кандидати на посади голів у таких громадах мають висуватися лише від партій;
  • обмеження участі у виборах партій, які популярні в окремих частинах держави чи в окремих регіонах, через встановлення вимоги про висування кандидатів до місцевих рад у ⅔ областей України.

«В окремих депутатських головах виношуються ще й інші прожекти, як монополізувати місцеву владу, затягнути авторитетних місцевих політиків, громадських діячів та управлінців у свої партійні проекти. Прикро, що такими намірами народні депутати, серед яких 90 % вперше потрапили у парламент, дуже швидко показують, як вони за пів року навчились обмежувати права та можливості інших політиків, гарно розповідаючи про успіхи реформи децентралізації. Хочеться вірити, що здоровий глузд переможе. Це буде тоді, коли на місцях не будуть мовчати, коли народні депутати чутимуть своїх виборців, а не лише партійних босів», – зауважує Михайло Наход.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 березня 2024
09:53
07 березня 2024
28 грудня 2023
20 жовтня 2023
03 жовтня 2023
26 вересня 2023
21 вересня 2023
15 травня 2023
12 травня 2023
03 лютого 2023
17:00