Поділитись:

Бюлетені на "газеті" і члени комісії без зарплати: що буде з місцевими виборами

Четвер, 02 квітня 2020, 10:54
Бюлетені на

Коронавірус може позначитися і на місцевих виборах, які мають відбутися наприкінці жовтня. 

В яких умовах вони відбуватимуться і чи відбуватимуться взагалі, пояснив на своїй сторінці у фейсбуці політолог, співзасновник Громадянського Руху "СВІДОМІ" Михайло Наход. 

Із його слів, терміни проведення місцевих виборів закріплені в Конституції, а тому для їх скасування чи перенесення треба змінити Конституцію (що малореально сьогодні) або ввести надзвичайний стан (це більш реально, якщо будуть для цього підстави).

"Введення надзвичайного стану можливе за умови, якщо пандемія триватиме довго або восени прийде її друга хвиля. Проте це може лише на певний час (2-3 місяці) відтермінувати проведення виборів, але не скасувати їх взагалі", – зауважив він. 

Також Михайло Наход прокоментував репліки різних політиків та експертів щодо того, що виборів не буде взагалі, адже з бюджету забирають гроші на їхнє фінансування.

"Дійсно, готуючи зміни до бюджету, уряд запропонував забрати з фінансування місцевих виборів 1 млрд грн з попередньо передбачених 2,16 млрд грн. Це багато, але не критично для проведення виборів. Їх можна провести з меншим бюджетом, паралельно змінивши деякі норми виборчого законодавства та інших підзаконних актів щодо фінансування виборів. Але в такому випадку виборчі бюлетені та інформаційні матеріали надрукують на "газетному папері", а члени комісії працюватимуть практично безоплатно, якщо таких охочих вдасться знайти. 30 березня цей законопроєкт не набрав необхідної кількості голосів (223 "за") і наступним голосуванням був направлений на доопрацювання у профільний комітет. Ймовірно, його розглядатимуть наступного тижня", – пояснив політолог. 

Крім того, Михайло Наход припускає, що вибори і "земельний" референдум можуть об'єднати.

"Після голосування закону про запровадження ринку землі голова партії "Слуга народу" Корінєнко сказав, що референдум про продаж землі іноземцям можна провести ще цього року, попередньо ухваливши закон "Про референдуми". Якщо до цього реально дійде справа, то тут може бути цікавий сценарій: об'єднання місцевих виборів із земельним референдумом. Завдяки цьому влада може вирішити декілька завдань: 1) об’єднати фінансові ресурси для проведення і виборів і референдуму; 2) максимально мобілізувати виборців на дільниці; 3) змістити акценти виборчої кампанії та отримати додаткові голоси на виборах. Але в такого сценарію є і один великий ризик – значну підтримку отримають політичні сили, які виступають проти ринку землі, а тим більше проти продажу її іноземцям, а це точно не вигідно сьогоднішній владі", – пояснив політолог. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів