Поділитись:

Володимир-Волинський відсудив у Міністерства фінансів гроші

П'ятниця, 24 квітня 2020, 17:12
Володимир-Волинський відсудив у Міністерства фінансів гроші

Держава зобов’язана відшкодувати громаді кошти за надані гарантовані законом пільги. Таке рішення після майже трирічної судової тяганини цьогоріч у квітні ухвалив Верховний Суд України.

Відтак міському бюджету Володимира-Волинського держава зобов'язана повернути майже 59 тисяч гривень державної субвенції. Це, зокрема, стало можливим і завдяки консультаційній та інформаційній підтримці Асоціації міст України громади-члена АМУ, – повідомили у Волинському регіональному відділенні АМУ. 

«АМУ вітає Володимир-Волинську міську раду, зокрема Управління соцзахисту населення виконкому Володимир-Волинської міськради, з перемогою у судовому позові проти Міністерства фінансів України. Для нас такий прецедент має велике значення... Асоціація міст України рекомендує органам місцевого самоврядування користуватись досвідом Володимир-Волинської міськради, яка в результаті тривалого розгляду справи про визнання протиправною бездіяльності Мінфіну щодо ненадання позивачеві коштів на відшкодування телекомунікаційних послуг за листопад-грудень 2015-го, все ж перемогла. Нещодавно за Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду визнано бездіяльність Мінфіну протиправною та зобов’язано компенсувати міському бюджету кошти на надані, гарантовані державою, пільги», – каже в.о. виконавчого директора Волинського регіонального відділення АМУ Мар'яна Конончук. 

Як відомо Асоціація міст України послідовно дотримується позиції, що гарантовані державою пільги повинні фінансуватись із держбюджету. Особливо гостро це питання стоїть щодо пільгового проїзду та послуг зв’язку.

У 2016-му Держава, всупереч Бюджетному кодексу України, не виділила субвенцію на ці цілі, а в 2017-му, всупереч Конституції, відмовилася фінансувати вищезгадані пільги.
Щоб захистити свої прав органи місцевого самоврядування почали подавати позови проти Уряду. А в таких випадках АМУ надає консультаційну та інформаційну підтримку громадам-членам Асоціації​. Однією з таких громад став Володимир-Волинський – муніципалітет-член АМУ у Волинській області.

У 2017 році Управління соцзахисту населення Володимир-Волинської міськради подало судовий позов до Міністерства фінансів України. Воно просило визнати протиправною бездіяльність Мінфіну та зобов’язати здійснити відшкодування коштів місцевому бюджету за надані послуги зв’язку на пільгових умовах, передбачених чинним у 2015 році законодавством України (судова справа № 826/11399/17). Після майже трирічної судової тяганини, у квітня 2020 року, Верховний Суд України підтримав міську раду та остаточно визнав провину Мінфіну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів