Поділитись:

Банкрутства неминучі, – експерт про історичне падіння вартості нафти

Вівторок, 21 квітня 2020, 12:30

Падіння травневих ф'ючерсів на нафту марки WTI, термін дії яких закінчується 21 квітня до негативних значень (min – $ 40.32 за барель), – подія історична. Таке сталося вперше з 1983 року, коли почалася торгівля ф'ючерсами на нафту. Попередній мінімум, досягнутий 31 березня 1986 року, становив  $ 10.42.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці написав професор з бізнесу Київської школи економіки Іван Компан. Він також пояснив, що це означає і чого чекати далі. 

Зі слів експерта, у силу закінчення терміну дії ф'ючерсного контракту його ціна тягнеться до поточної ціни товару. Той, хто купує контракт перед закінченням терміну дії, як правило, планує фізичну покупку сировини.

"Мабуть, сьогодні нафта нікому не потрібна. Попиту немає, за різними оцінками він впав на 30 млн барелів на день, сховища переповнені, а нафтовидобувні країни змогли домовитися про скорочення видобутку лише на 9.7 млн барелів. Може, ще на 5 млн скоротять країни, що не входять до OPEC +", – пояснив він. 

Що стосується контрактів, які закінчуються в червні і пізніше, то це має кепський вигляд, але не катастрофічний, – зазначив Іван Компан. 

"Червневий ф'ючерс на WTI, термін дії якого закінчується в травні, торгується близько $ 21, і, на думку експертів, ймовірно, саме він є індикатором реальної ціни. Липневі ф'ючерси торгуються на рівні $ 27, серпневі – $ 29. Червневий ф'ючерс на Brent, що відображає ситуацію на міжнародних ринках, торгується на рівні $ 26. Глобально сховища заповнені на 70 %, і, якщо ситуація не зміниться найближчим часом і виробництво не буде обмежене, галузь чекають дуже великі проблеми... У ситуації, що виникла, багато нафтових компаній точно опиняться в дуже скрутному становищі і, думаю, банкрутства неминучі, ймовірно, в сегменті компаній середнього розміру. Цікаво, чи не послужить ситуація з нафтою сигналом до закінчення карантину, щоб хоч якось відродити попит і розворушити економіку?!" – наголосив він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів