Поділитись:

Великдень на карантині: як церкви святкуватимуть на Волині

Вівторок, 14 квітня 2020, 14:00
Великдень на карантині: як церкви святкуватимуть на Волині

Вербна неділя вже позаду, а попереду – одне з найбільших християнських свят – Великдень. Як його святкуватимуть в умовах карантину у різних церквах Луцька та Волині, розповіли у програмі "Тема дня" на телеканалі UA:Волинь.

Волинська єпархія Православної церкви України 

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл запевнив: свято переносити не будуть.

"Ми будемо створювати умови, щоби люди оночасно на одній території не перебували в критичній кількості, аби унеможливити контакти. Паски ми будемо освячувати в суботу впродовж всього дня. Також святитимуть паски в неділю. У соборі ми малювали стрілками, як дійти до храму, де зупинитися тощо. Для тих, хто бажає під'їхати автомобілем, ми сподіваємося зробити окремий в'їзд і окремий виїзд. Тобто можна буде під'їжджати, освячувати і їхати додому. У селах священнослужителі пройдуться вулицями і святитимуть паски в дворах. На хуторах, наприклад, люди зможуть під'їхати до храму на певну годину і освятити корзини", – пояснив владика.

Луцький екзархат Української греко-католицької церкви

Канцлер управління Луцького екзархату Сергій Василів розповів, що у головному катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці богослужіння будуть розпочинатися о 8:00 годині, після чого відбудеться освячення пасок. Богослужіння транслюватимуть онлайн, вірян при цьому в храмі не буде. Паски також будуть освячуватися за допомогою прямої трансляції богослужіння. В іншому храмі отця Василія – монастиря богослужіння відбуватимуться і в суботу, і в неділю. Із 12:00 до 19:00 години буде щогодини відбуватися освячення пасок з дотриманняям усіх карантинних заходів.

Волинське об'єднання церков християн віри євангельської Української церкви християн віри євангельської

Голова об'єднання Михайло Близнюк зазначив, що церкви проводитимуть зібрання без порушень умов карантину. 

Більшість наших церков домовилися, що зібрання будемо проводити, не порушуючи умов карантину. Тобто в церквах має бути не більш ніж десять людей разом зі служителями.

"Усі мусять мати маски, має бути антисептик. Якщо ми будемо мати гарну погоду, то, можливо, на територіях біля молитовних будинків ми зможемо організуватися з відповідною дистанцією. Загалом буде трансляція онлай з усіх наших молитовних будинків", – пояснив Михайло Близнюк.

Волинська єпархія Української православної церкви

Прессекретар єпархії Віктор Оніпко запевнив, що Великдень не переноситимуть, адже від цього залежить багато інших свят.

"Богослужіння відбудуться. Напевно, більшість вірян дивитимуться богослужіння онлайн. Ті, хто має бажання, може прийти до храму і розміститися на безпечній відстані одне від одного. У кожному місті вирішує і влада, і священник разом. У соборах у Луцьку розмальовані відстані, які мають бути між людьми. Ми просимо, щоби влада перекрила деякі дороги, щоби не було скупчення і люди могли стояти на відстані одне від одного. Також усі мають бути в масках", – наголосив він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів