Поділитись:

У Луцьку демобілізованим бійцям АТО шукатимуть роботу

Понеділок, 11 липня 2016, 16:27
У Луцьку демобілізованим бійцям АТО шукатимуть роботу

У рамках загальнонаціональної програми "Армія гідності" хочуть створити координаційний центр допомоги учасникам АТО.

Проблема працевлаштування учасників АТО – одна з найболючіших питань. Адже після повернення зі Сходу вони зіштовхуються із безробіттям. Про це розповів 11 липня під час засідання прес-конференції координатор загальнонаціональної програми "Армія гідності" Сергій Синько.

Він повідомив, що заради вирішення цього питання буде створено координаційний центр допомоги учасникам АТО. У центрі буде діяти ініціативна група, яка займатиметься учасниками АТО, котрі потребують працевлаштування, а також систематизуватимуть базу інформацію про працедавців, до яких, зі слів Синька, фактично за руку заводитимуть учасників АТО, котрі шукатимуть роботу.

Заступник директора департаменту соціального захисту населення Волинської обласної державної адміністрації Олена Комар зазначила, що працівники департаменту моніторили ситуацію повернення та поновлення чи нове працевлаштування демобілізованих учасників АТО,

"Зараз є 3 311 чоловік – це непрацюючі учасники АТО. Чи готові роботодавці до приходу хлопців? Так вони готові, Повірте, соціально-відповідальний роботодавець часто кошти, які мали б потратили на корпоративи, передаються на госпіталь чи на потреби воїнів АТО", – сказала Олена Комар.

Вона додала, що департамент ініціював розроблення анкет для демобілізованих учасників АТО щоб зрозуміти, з яким психологічним настроєм приходять з АТО воїни. Відповідно ці опитування показали, що не всі демобілізовані "атовці" повертаються із посттравматичним синдромом.

Начальник кадрового забезпечення управління поліції охорони у Волинській області Олександр Римарук повідомив, що їхнє управління веде набір не тільки атестованих але й вільнонайманих. Також він додав, що і для учасників АТО, які мають інвалідність робота теж знайдеться.

"Ми неодноразово звертались до учасників АТО, бо в нас увесь час іде набір кадрів від охоронців до інших посад. Якщо людина має досвід і бажання працювати, скажімо, автослюсарем, то не булде проблемою її працевлаштувати не дивлячись на інвалідність", – сказав Олександр Римарук.

Представники Володимир-Волинської районної спілки воїнів АТО сказали, що цей круглий стіл – це "переливання з пустого в порожнє", оскільки переконані, що тут немає людей, які могли б розказати, що саме зроблено в області, які інвестиції залучені, які створенні робочі місця , і який існує механізм для підняття зарплат. Врешті частина представників спілки покинула прес-конференцію до її завершення.

Олена Комар зауважила, що до них не надійшло жодної заявки від учасника АТО із проханням допомоги у працевлаштуванні, на відміну від частих заявок із проханням виділення земельної ділянки.

Керівник Волинської обласної організації ветеранів АТО Ярослав Мудрик попросив представників влади не виправдовуватись в тому, що вони намагаються зробити для працевлаштування учасників АТО, а думати як дійсно можна створити робочі місця і що для цього треба зробити. Він також додав, що перед тим як працевлаштувати учасника АТО, не варто забувати й про його адаптацію в соціумі.

Він наголосив й на тому, що й ще одного координаційного центру теж не варто створювати, оскільки можна діяти й на базі вже існуючого.

Надрукувати
мітки:
коментарів