Поділитись:

В Україні запустили додаток для контролю обсервації і самоізоляції

Вівторок, 07 квітня 2020, 20:02
В Україні запустили додаток для контролю обсервації і самоізоляції

Мобільний додаток для контролю режиму обсервації і самоізоляції офіційно запрацював. Його невикористання буде прирівнюватися до порушення і спричинить накладення штрафів.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, – інформує 24 телеканал. 

Упродовж дня в період 14 днів людина отримуватиме до 10 push-повідомлень. Користувачу потрібно буде зробити своє фото, водночас працюватиме геолокація. Якщо буде порушений режим карантину, а невикористання додатка буде порушенням режиму карантину, то людина змушена буде заплатити штраф. Точної суми міністр не назвав.

Федоров зазначив, що наразіс є три цільові аудиторії програми: люди, які повернулися з-за кордону і підлягають обсервації; хворі, які перебувають на домашньому лікуванні, а також особи з підозрою на COVID-19.

Важливим моментом є те, що детальну інформацію в додаток вноситимуть за згодою особи або ж вона зможе зробити це самостійно. Додаток моніторитиме дотримання умов самоізоляції особами, які будуть зобов'язані дотримуватися її.

Хто саме потребуватиме самоізоляції:

  • особи, які мали контакт з хворим на COVID-19, крім тих хто мав засоби індивідуального захисту у зв’язку з виконанням службових обов’язків;
  • особи, щодо яких є підозра на інфікування, або особи, які хворіють на COVID-19 та не потребують госпіталізації;
  • особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури.

Відтак, до мобільного додатка на базі Єдиного державного веб-порталу електронних послуг вноситимуться дані про особу яка повинна перебувати в самоізоляції. За її згодою також вносяться короткі відомості про хронічні захворювання та стан здоров’я на час самоізоляції.

Згідно з ухваленими змінами, на всій території України до кінця карантину діятиме заборона на:

  • з 6 квітня перебування в громадських місцях без вдягнутої маски, респіратора;
  • з 6 квітня переміщення групою осіб більш ніж дві особи (крім випадків службової необхідності та супроводження дітей);
  • перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу батьків;
  • відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон (крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності);
  • відвідування спортивних та дитячих майданчиків;
  • відвідування установ і закладів, що надають паліативну допомогу, соціального захисту, установ і закладів, що надають соціальні послуги;
  • перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, тощо.

Раніше, Кабінет Міністрів України зобов'язав Міністерство цифрової трансформації в термін до 5 квітня 2020 року розробити і впровадити електронний сервіс для проведення моніторингу дотримання самоізоляції, або обсервації особами, які потребують зазначених заходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів