Поділитись:

Можливості для обсервації всіх прибулих відсутні: спільна заява голів Волинської, Львівської та Закарпатської областей

Вівторок, 07 квітня 2020, 12:30
Можливості для обсервації всіх прибулих відсутні: спільна заява голів Волинської, Львівської та Закарпатської областей

Тестувати всі, хто перетинає кордон, а не відправляти одразу на обсервацію, було би доцільнішим.

Таку думку у спільному блозі висловили голови трьох обласних рад: Львівської облради Олександр Ганущин, Волинської облради Ірина Вахович та Закарпатської облради Михайло Рівіс.

Відповідно до рішення Уряду обов’язковій госпіталізації до обсерваторів (ізоляторів) підлягають усі особи, які здійснюють перетин державного кордону на строк до 14 днів. Обласні адміністрації мають забезпечити облаштування спеціалізованих закладів для організації обсервації (ізоляції), харчування та транспортування до них осіб, що здійснили перетин кордону.

Рішення за зразком держави Ізраїль видається правильним лише на перший погляд, пишуть голови рад. Адже владні ресурси на місцях, котрі можуть бути скеровані на боротьбу з епідемією, є вкрай обмежені. До них належить час та гроші (публічні та пожертви), помножені на управлінський хист.

“За добу на територію області (Волинської, - К.) заходить біля 1100-1500 осіб. З 00:00 год. 7 квітня працюватиме 2 пункти перепустку. За такої динаміки, впродовж 2 тижнів треба більше 15 тисяч місць. Локаційні та фінансові можливості області вкрай обмежені для організації обсервації. Згідно з урядовими вимогами таких місць абсолютно недостатньо. Виникатиме проблема не однакового підходу до усіх, хто прибуває і т.д. А це – громадські конфлікти тощо.

Область (бюджет та спонсори) акумулювала усі можливі ресурси на заклади охорони здоров‘я (облаштування відділень, закупівлю обладнання, підведенню кисню, закупівля засобів захисту, підвезення медперсоналу і т.д), дезінфекцію, продуктові набори для одиноких... Додаткові значні кошти на обслуговування та засоби захисту для забезпечення обсервації для області вкрай складно акумулювати. І що важливо, мабуть, трохи запізно говорити про обсервацію. Небезпеку ми уже впустили. Такі заходи варто було вживати 4 тижні тому. І на цьому робити основний акцент. Жевріє надія лише, що при обов’язковій обсервації, вхідний потік все ж зменшиться. У будь-якому разі, Волинь зробить усе від неї залежне”.

Про подібні проблеми зазначають і щодо двох інших областей.

“Іншими словами, замість організації додаткових можливостей, що допоможуть рятувати важких з «короною», влада витрачатиме більшість свого ресурсу на забезпечення обсерваційних заходів. Яких, сміємо припустити, неможливо буде організувати у повному обсязі – бракуватиме і часу, і грошей, і управлінських можливостей.

Куди зрозумілішим було б довгоочікуване рішення проводити тестування тих, хто перетинає державний кордон. Бодай швидкими тестами, і тоді скеровувати тих, у кого виявлено позитивний результат на обсервацію, а при підтвердженні ПЛР-тестами – на домашнє лікування з самоізоляцією чи до спеціалізованих лікарень. Кількість задіяних ресурсів була б на кілька порядків меншою і відповідала б в цілому владним можливостям на місцях”, - зазначено у блозі.

“На сьогодні можливості організації обсервації десятків тисяч громадян, котрі повертаються з-за кордону, у нас відсутні. Тож, зичимо всім керівникам обласних адміністрацій чесної розмови зі своїм керівництвом, а членам Уряду побажаємо стати реалістами”, - додають автори.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
15 квітня 2024
11 квітня 2024
07 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024
02 квітня 2024
30 березня 2024