Поділитись:

Як у Луцьку виготовляють унікальне волокно для «вічних» захисних масок (фото) *

Понеділок, 06 квітня 2020, 16:30

ТОВ «Фіброхем Україна» вже понад два роки виготовляє поліпропіленове волокно (нитку) в Луцьку. 

Компанія націлена на створення продукції, яка необхідна для виготовлення шкарпеток, термобілизни, спортивного одягу тощо. Проте сьогодні, коли у світі лютує коронавірус, підприємство взялося за виробництво дуже цінного матеріалу – антибактеріальної поліпропіленової нитки, з якої можна пошити «вічні» захисні маски та костюми. 

*** 

Заснувала ТОВ «Фіброхем Україна» словацька компанія «Хемосвіт Фіброхем» у 2017 році. Зараз на підприємстві працює близько 40 осіб, очолює його Андрій Ференц

«Наша середня продуктивність – 25 тонн готової продукції щомісяця. В Україні нема жодного іншого підприємства, яке здатне осилити такі об’єми та виробити настільки якісне волокно. 80 % нашої продукції йде на експорт», – зазначив керівник. 

Нещодавно компанія розпочала виробництво антибактеріального поліпропіленового волокна «Prolen SILtex», яке містить у своєму складі іони срібла і чудово підходить для пошиття багаторазових захисних масок та костюмів. 

«Тканину, яку зроблять із цих ниток, можна прати безліч разів, проте вона зберігатиме свої захисні властивості завдяки іонам срібла, які додано у сировину. А завдяки тому, що іони домішано відразу в поліпропіленові гранули, а не нанесено на поверхню матеріалу, захисна речовина залишається у тканині та зберігає антибактеріальну дію на всіх етапах життя волокна», – підкреслив Андрій Ференц. 

Загалом виробництво будь-якого волокна (враховуючи антибактеріальне «Prolen SILtex») відбувається у декілька етапів.

Спочатку сировину (яку виготовляють у Словаччині) текстурують, проводячи теплообробку та розпушування. Це потрібно для того, щоб тканина «дихала» (пропускала крізь себе повітря). 

Далі з розпушеного поліпропілену формують волокна відповідно до того, в якому кінцевому продукті вони будуть використані (у виробництві шкарпеток, білизни, спецодягу тощо). Для цього дві однаково натягнуті нитки з’єднують і паралельно намотують на одну шпулю. 

Наостанок фахівці проводять остаточне змотування та фінальне кручення волокон, створюючи готову продукцію.

***

Незважаючи на посилення карантинних заходів в України, «Фіброхем» продовжує працювати вдень та вночі. Компанія планує нарощувати потужності та шукає партнерів, які зможуть виготовити з унікального волокна тканину та пошити захисні маски. 

«Такі підприємства є і в Луцьку! Зараз ми ведемо з ними відповідні перемовини та сподіваємося на позитивний результат», – каже Андрій Ференц. 

Керівник поки не знає, скільки коштуватимуть «вічні» захисні маски, виготовлені з «фіброхемівського» волокна, проте він переконаний, що ціна на товар буде доступною. 

Українцям залишається чекати та сподіватися, що незабаром на ринку з’являться недорогі багаторазові захисні маски, волокна до яких «народилися» у Луцьку!

ВАЖЛИВЕ! Маски, виготовлені з поліпропіленового волокна, не можна прасувати!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів