Поділитись:

"Замінування", фракція "Микола" і футбол: чим здивувала 10 сесія Луцькради

П'ятниця, 01 липня 2016, 21:10

30 червня о 10 ранку парковка перед Луцькою міською радою вщент була заповнена автівками депутатів яких, очевидно, не злякало повідомлення про те, що буцімто міська рада замінована. В принципі зловмисника, який повідомив про замінування знайшли, а бомбу – ні, (добре що не навпаки).

Очевидно прибирають наслідки вчорашнього Очевидно прибирають наслідки вчорашнього "замінування"

Поки працівники міськради перед головним входом прибирали наслідки вчорашнього пошуку бомби, в сесійній залі депутати займали свої місця.

Сесія, традиційно,розпочалась з Гімну України.

Проблеми з електрикою і голосування руками

Луцький міський голова Микола Романюк попросив депутатів зареєструватись. Виявилось, що в залі був іменинник – депутат Павло Данильчук із фракції "Народний контроль", якому секретар міської ради Юлія Вусенко подарувала червоні троянди.

Троянди для іменинника><span class=Троянди для іменинника

Павло Данильчук, як і годиться імениннику, подякував за привітання й попросив хвилиною мовчання згадати оперного співака Василя Сліпака, який нещодавно загинув в АТО від рук окупанта.

Павло Данильчук попросив вшанувати хвилиною мовчання оперного співака, який загинув в АТО><span class=Павло Данильчук попросив вшанувати хвилиною мовчання оперного співака, який загинув в АТО

На сесію також завітав народний депутат України Сергій Євтушок, якого запросили до трибуни висловити промову. Коли слово взяв Микола Романюк в залі зникло світло. Як наслідок, вимкнулися мікрофони, система "Рада" і, що найважливіше в такий спекотний день, кондиціонери перестали працювати.

Гість сесії - нардеп Сергій Євтушок><span class=Гість сесії - нардеп Сергій Євтушок

Напевно Сергій Євтушок звик у Верховній Раді говорити голосніше за своїх опонентів, оскільки й без мікрофону його добре було чути і на останніх рядах сесійної зали.

Депутат Микола Дендіберін зненацька почав кричати і благати допомоги у нардепа.

Система Система "Рада" час від часу не працювала через проблеми з електрикою

"В нас добрі люди і міський голова хороший. Але допоможіть нам!!! Для дітей треба штучне поле. Бо завтра Вася вийде з топором, Коля з автоматом, а Міша з пулімьотом і буде біда!! Допоможіть нам!! Від всіх дітей Луцька прошу!!!", – кричав Микола Дендіберін.

Втім депутати вирішили довго не затримувати гостя і відпустили, а самі взялися за свою нелегку депутатську роботу – приймати рішення на користь громади Луцька. Тим більше, що цього разу депутатам довелось працювати руками, оскільки система "Рада" через відсутність електрики не працювала.

Спочатку була пропозиція працювати до шостої вечора. Однак, як ніколи активний Микола Дендіберін запропонував залишитися до 20:00 і навіть назвав залізобетонний аргумент.

"Давайте до восьмої, бо ж ще на футбол треба встигнути сьогодні", – переконував Дендіберін міського голову та депутатів. Очевидно серед депутатського корпусу є чимало любителів футболу (навіть якщо грає не Збірна України), адже його ідею підтримали і вирішили, що раніше 20:00 ніхто сесійну залу не покине.

У Миколи Дендіберіна режим роботи на сесії залежить від футболу ><span class=У Миколи Дендіберіна режим роботи на сесії залежить від футболу

Як завжди довгі обговорення викликали зміни до бюджету міста. Особливо гострою суперечка була навколо 200 тисяч, які перший заступник голови Тарас Яковлев просив на Стратегію розвитку Луцька. Він навіть пообіцяв депутатам, що якщо вони виділять йому цих 200 тисяч гривень, більше він з бюджету не проситиме нічого, а додаткові гроші десь шукатиме.

Питання про бюджет, які доповідає начальник департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова завжди викликають бурхливі та довготривалі обговорення><span class=Питання про бюджет, які доповідає начальник департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова завжди викликають бурхливі та довготривалі обговорення

"Ми вам віримо. Яковлєв – хороша людина", – висловив свою підтримку Микола Дендіберін.

Поки депутати роздумували над тим чи давати хорошій людині Яковлеву 200 тисяч на стратегію розвитку Луцька чи ні запрацювала система "Рада". Врешті, як в народі кажуть "поспішиш – людей насмішиш". Щоб нікого не смішити вирішили, що цей пункт поки що виключать із проекту рішення і, відповідно, не голосуватимуть за це.

Вулиця Романюка й перейменування вулиці Московської

Коли в черговий раз голосували за те, чи виділяти кошти на бухгалтера для Луцького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді чи не виділяти, навіть система "Рада" не витримала й вийшла з ладу. Раніше це питання знімали з розгляду, потім вирішили ліквідувати посаду бухгалтера, потім внести зміни до статуту центру, потім думали, що варто статут лишити в спокої. І от ця епопея з центром і бухгалтером дотягнулась аж до червневої сесії.

Микола Романюк вкотре намагався переконати депутатів, що бухгалтер для центру потрібен.

"Колеги, я пропоную підтримати, бо той центр і так намучився через того бухгалтера", – звернувся до депутатів "укропівець" Ігор Поліщук.

Подумали і вирішили, що все ж таки залишать того багатостраждального бухгалтера в міському центрі і в спокої.

"Шановні депутати, якщо хочемо оперативно працювати, будь ласка, ведіть себе тихіше!", – заспокоював Микола Романюк депутатів неначе вчитель галасливих школярів.

Все ж таки депутати заспокоїлись і перейшли до розгляду наступних питань порядку денного.

"А в столиці окупантів є вулиця Луцька?" – увів у ступор своїм питанням депутат від фракції "Батьківщина" Андрій Козюра, коли ті розглядали питання про перейменування вулиці Московської на честь волинського співака В'ячеслава Хурсенка.

"А с какой целью интересуетесь?", – хтось із депутатів запитав в Козюри.

"А в столиці окупантів є вулиця Луцька?", - спитав Андрій Козюра

Депутат Микита Рабан взагалі запропонував давати вулицям нейтральні назви, а не прізвища відомих людей.

" В нас і вулиця Романюка є та інші", – додав він.

Микола Романюк поспішив запевнити колег, що ця вулиця названа не на його честь.

"То інший Романюк, а то вже бачу Пустовіт киває в мою сторону головою", – сказав Микола Романюк.

Однак депутат Григорій Пустовіт, очевидно кивав головою по зовсім іншій причині. Завжди уважний до неграмотності чиновників він не міг змовчати про це й цього разу.

"Тут в мене будуть технічні правки, не вул. Московської, а вулиці Московської", – зауважив Григорій Пустовіт.

Григорій Пустовіт не терпить помилок, особливо граматичних><span class=Григорій Пустовіт не терпить помилок, особливо граматичних

Врешті вирішили, що хто б там був проти чи ні, але вулицю Московську перейменують в честь відомого співака і крапка!

Скандал з деревами

Якщо одні обранці громади пішли пити каву і тамувати відчуття голоду у кав'ярню поблизу міськради то інші, найактивніші, пішли далі і натрапили на скандальну тему – зрізання дерев на вулиці Лесі Українки.

Громадський активіст Ігор Алексєєв сказав, що й не планував сьогодні потрапити на сесію, але поки депутати тут сидять, на вулиці зрізають дерева, що дуже обурює мешканців вулиці Лесі Українки. Врешті Микола Романюк вирішив, що проектант першого липня зустрінеться з людьми і розкаже їм чого ж ті дерева зрізають.

Ще одні гості, які завітали на сесію, були представники тернопільського електротранспортного підприємства, які розповіли депутатам, що таке валідатор, як з ним працювати і що треба зробити ЛПЕ щоб воно не було таким збитковим.

Депутати голосували руками><span class=Депутати голосували руками

Алла Надточій рахувала підняті догори руки депутатів><span class=Алла Надточій рахувала підняті догори руки депутатів

Довго слухаючи про те як працює валідатор, а потім про проблеми Луцького автотранспортного підприємства і шляхи їх вирішення Микола Дендіберін почав як завжди емоційно і голосно щось кричати стосовно цього всього.

"Тшшшшшшш….", – заспокоїв його хтось із колег – "укропівців", що викликало хвилю сміху в залі.

Цікавився, як працює валідатор й активно задавав тернопільським гостям запитання і Григорій Пустовіт, чим затягував час розгляду питання. Хтось зробив з цього приводу зауваження, на що Пустовіт відповів:

"В мене взагалі було ще 5 питань, але я стримую себе, тому задам одне".

"Не стримуйте себе!", – пожартував хтось з депутатів.

Якщо у Пустовіта було аж 5 питань, які він так і не задав, то у депутата Євгена Ткачука не було жодного. Однак він випадково натиснув кнопку на мікрофоні й заодно вирішив, що теж щось скаже з приводу програми розвитку ЛПЕ на найближчі чотири роки.

В перерві, яка тривала 20 хвилин, в залі було майже порожньо. Лише журналісти, які дописували свої новини, начальник управління капітального будівництва Леонід Карабан і депутат Костянтин Петрочук. Останній сперечалися із журналістами, чи треба зрізати дерева на вулиці Лесі Українки, чи ні.

"Мабуть кожен має посадити дерево в своєму житті", – філософстував Леонід Карабан.

Не встигли депутати зібратися й проголосувати за ще декілька проектів рішень, як знову оголосили перерву на 15 хвилин.

"Що знову будемо до 11-ї вечора сидіти?", – обурювався Ігор Поліщук.

"А що вам не подобається? Ну не "Опера", звичайно", – жартувала Юлія Вусенко.

Як завжди обранці громади після перерви нагадували – пунктуальність, то не їхнє.

"Ого! Скільки депутатів!", – зазирнувши в сесійну залу, де не було жодного депутата, сказав Костянтин Петрочук і вийшов.

Депутат Сергій Шкода теж побачив, що його колег ще немає та вийшов також.

Подяка міському голові від мешканців "за то, сам знає за що"

Нарешті, коли депутати неквапом почали збиратись Микола Романюк спитав Євгена Ткачука, де ходить фракція "Солідарність".

"Вона доходить", – відповів член фракіції "Солідарність" Олександр Козлюк.

"До чого?", – не зрозумів його Романюк.

"До кондиції", – пожартував Олександр Козлюк.

Очевидно в таку спеку навіть техніка не хотіла працювати. Тому коли депутат Олександр Волинець хотів задати питання, мікрофон не увімкнувся.

"Ну що ви там посідали, включіть Волинцю мікрофон! Ви ж не журналісти, які там сидять і щось собі роблять, ви маєте обслуговувати сесію", – звернувся до працівників секретаріату міськради Микола Романюк.

Пізніше начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради Петро Троневич розповів депутатам про стан збереження архітектурних пам'яток у Луцьку. Здавалося б, звичайна інформація, проте депутати не хотіли брати її до уваги, а точніше три рази ставили на голосуванння цей проект рішення.

Микола Романюк вирішив розрядити обстановку жартами, сказавши, що у міській раді можна буде створити фракцію "Микола".

"А давайте створимо фракцію "Микола",- запропонував жартома міський голова

"Ми створимо фракцію "Микола", А що? У нас чотири Миколи і я п'ятий. Миколу Собуцького зробимо головою фракції", – жартував Микола Романюк.

Коли на годиннику було 20:00 депутати вирішили, що додому не підуть, а працюватимуть до останнього питання порядку денного і депутатського запиту.

Втім, Микола Дендіберін вирішив, що не може дозволити собі пропустити футбол. Тому зібрав речі і пішов вболівати, а інші депутати продовжили розглядати проекти рішень далі.

"Цікаво, а бенефіс Шабали буде сьогодні чи на завтра лишать?", – цікавився один з журналістів у своїх колег.

Втім начальник управління земельних ресурсів Сергій Шабала дочекався свого часу і виступив перед депутатами із своїми "земельними" проектами рішень.

Після питань порядку денного перейшли до розгляду депутатських запитів. Сесійна зала вибухнула сміхом коли депутат Микола Яручик зачитав один із своїх запитів.

"Мешканці вулиці Даньшина передають привіт Миколі Романюку і дякують за то, самі знаєте за що", – зачитав запит Микола Яручик.

Як не просили депутати розповісти міського голову, за що ж дякували мешканці, Микола Романюк вирішив тримати це в таємниці.

Загалом депутати старались коротко і швидко зачитувати запити щоб не затримувати самих себе та своїх колег. Врешті останній запит зачитали о 10 вечора. Прозвучав Гімн України, а це означало, що 10 пленарне засідання сесії Луцької міської ради завершилось.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів