Поділитись:

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Четвер, 06 лютого 2020, 20:00
Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Гімназія прокидається рано. Сюди щодня з радістю поспішають галасливі діти та відповідальні педагоги. А найпершими у заклад приходять працівники, які створюють у ньому комфорт і затишок: прибирають, готують щось смачне на обід та забезпечують надійну охорону і порядок.

Луцький НВК «Гімназія №14 ім. Василя Сухомлинського» щодня живе своїм та життям більш ніж тисячі дітей, які здобувають тут знання. Пріоритетом для педагогів є створення найкращих умов для всебічного розвитку кожної дитини.

Журналістів «Конкурента» ознайомили з традиціями закладу і показали, яке воно – щоденне гімназійне життя.

Історія

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

У 1944 році розпочалося навчання у дві зміни в Гнідавській семирічній школі, приміщення якої складалося з двох кімнат. З 1960 до 1978 року школа працювала як восьмирічна.

У 1978 році збудували нове триповерхове приміщення на 1 176 учнівських місць.

У 1991-1995 рр. навчальний заклад працював як школа-гімназія, а в 1996 році отримав статус гімназії.

За цей час школа мала багато нагород і відзнак, у 2006 році стала лауреатом конкурсу «100 кращих шкіл України». У 2014 році їй присвоїли ім’я Василя Сухомлинського.

Заклад є членом Асоціації «Відроджені гімназії України», колективним членом Всеукраїнської асоціації Василя Сухомлинського.

Директорами закладу були Віра Черкаська, Анатолій Климчук, Тамара Антонюк, Валентина Супруненко, Богдан Свереда. З 2008 року гімназію очолює Марія Кардаш.

Корпоративна культура

Марія КардашМарія Кардаш

Як розповіла директорка закладу, навчально-виховний комплекс є одним із найбільших у місті. До його складу входить не тільки початкова школа і гімназія, але ще й садочок №36 «Калинка».

«Ми маємо можливість спостерігати, як дитина виховується і навчається із трьох років до закінчення гімназії. Спільно з батьками розвиваємо її як особистість, формуємо світогляд», – каже Марія Кардаш.

Зі слів заступниці директора з виховної роботи Елеонори Ведринської, педагогічний колектив закладу впродовж багатьох років використовує в освітньому процесі етнопедагогіку й авторська виховну систему. Для цього у школі використовують звичаї сім’ї та родини кожного гімназиста, а також їхні традиції та досвід виховання.

Гімназія має свої гімн, герб і прапор. У закладі випускається газета, видається літературний альманах «Гнідавське гроно», також діти готують до випуску перший цього року номер журналу «Жалюзі».

Дуже затишною є бібліотека. Тут постійно відбуваються цікаві заходи. Сюди приїжджає багато відомих людей: Валерій Смолій, за підручниками якого діти навчаються, академіки Іван Бех, Олександра Савченко, Ольга Сухомлинська,  письменники Іван Андрусяк і Іван Малкович, нещодавно була Галина Вдовиченко. Як розповіла завідувачка бібліотеки Марія Дацюк,  ім’я другокласника Володимира Каліша потрапило до Книги рекордів України, оскільки він наймолодший в країні модератор зустрічей з дитячими письменниками, дитячий волонтер у літературній діяльності з популяризації прочитаних книг.

«Найбільший запит у дітей – на сучасну підліткову літературу. Часто цікавляться, чи є «Гаррі Поттер», а я пропоную їм книги Володимира Рутківського, Лесі Ворониної й інших українських авторів, адже хочу виховувати дітей на добрі і на гарних прикладах. У мене є найкращий читач – семикласник Женя Добродій, то він читає із самого малку, просто ковтає книжки. Тішить те, що є багато дітей, які люблять читати», – розповідає бібліотекарка, яка, до слова, працює тут уже 40 років та є відмінником освіти України.

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

У гімназії є музей, який розташований у трьох приміщеннях: навчальний кабінет, фондосховище та світлиця, стилізована під українську хату. Він є переможцем Всеукраїнського конкурсу серед музеїв, які створюються на громадських засадах.

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

«Народний етнографічний музей «Світлиця» налічує більш ніж дві тисячі експонатів, у ньому є тематичні експозиції, тут гімназисти проводять цікаві екскурсії. Керівником музею є вчителька історії Тетяна Коширець. Але біля його витоків насамперед були ексдиректор, заслужений працівник освіти України Богдан Свереда і заслужена вчителька України Галина Марущак. Завдяки їхнім старанням упродовж 40 років збиралися матеріали цього музею», – розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи Жанна Сіміцька.

Жанна СіміцькаЖанна Сіміцька

Музей першим серед загальноосвітніх навчальних закладів в області отримав звання народного.

Також у гімназії є музейна кімната імені Василя Сухомлинського. Її завідувачка, учителька української мови і літератури Тетяна Киндибовська каже, що створена кімната п’ять років тому і вже двічі приїжджала сюди донька великого педагога – Ольга Сухомлинська.

Гість школи - Ольга СухомлинськаГість школи - Ольга Сухомлинська

Особливістю гімназії є своя бухгалтерія. Фактично так має бути у кожній школі за новим законом «Про освіту».

Велику увагу приділяють тут харчуванню дітей. Їдальню в гімназії орендує підприємець Любомир Горбачук, він же і займається організацією харчування.

«У нашій їдальні різноманітне меню, враховуються побажання дітей і нові рецепти страв, які запропонував український кулінарний експерт Євгеній Клопотенко. Він єдиний поки що в Україні, хто предметно займається дитячим харчуванням», – розповідає Марія Кардаш.

Навчально-виховний процес

Над вирішенням важливих освітніх завдань під керівництвом методичного кабінету закладу працює потужна творча лабораторія педагогів-новаторів. Як розповіла Жанна Сіміцька, на базі НВК діють 4 обласні авторські школи, обласна творча лабораторія, 5 міських шкіл передового педагогічного досвіду, дві опорні школи з питань комп’ютеризації освітнього процесу та міська школа молодого педагога музичного мистецтва.  

Педагогічний колектив має багаторічний досвід дослідно-експериментальної діяльності, реалізував три освітні проєкти, нині працює над двома експериментами регіонального і всеукраїнського рівнів. 

«Ми вже третій рік поспіль беремо участь у всеукраїнському експерименті «Технологія навчання учнів початкової школи «Розумники». У нас три класи працюють за цією технологією з використанням індивідуальних нетбуків й інтерактивних дошок», – розповідає Жанна Сіміцька.

Марія Кардаш каже, що найбільше багатство школи – це учні та вчительсько-викладацький склад.

Педагогічний колективПедагогічний колектив

«Небагато знайдеться закладів, де працює 5 заслужених учителів України, 36 вчителів-методистів, 14 педагогів, які стали абсолютними переможцями і дипломантами завершального етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року». Ми тісно співпрацюємо з викладачами та науковцями вишів, зокрема СНУ імені Лесі Українки та ЛНТУ. На базі закладу діє наукове товариство «Інтелект», яке було створене одним із найперших у нашому місті та області», – розповідає очільниця освітнього закладу.

Гімназія пишається досягненнями учнів. Упродовж 2010-2019 років 113 гімназистів стали переможцями всеукраїнських, 485 – обласних, 1157 – міських предметних олімпіад, різноманітних конкурсів та турнірів. Учні НВК здобувають перемоги й на міжнародному рівні. Так у 2017-2018 роках Микола Свереда став переможцем Міжнародної виставки MILSET Expo-Sciences International у Бразилії і Міжнародного фестивалю інженерних наук і технологій у Тунісі. Анастасія Воробей у 2016 році виборола 2-ге місце у фіналі Міжнародного конкурсу екологічних проєктів у Нідерландах. У 2017 році Анастасія Цимбалюк стала учасником Міжнародного конкурсу «мозкознавців» International Brain Bee у США, першим членом Міжнародної асоціації юних нейронауковців від нашої країни. Олександр Левак переміг у конкурсі командних проєктів у категорії мистецтво друку, який відбувся у вересні 2019 року у Китаї.

Анастасія ВоробейАнастасія Воробей

Міжнародний фестивальМіжнародний фестиваль

Міжнародний табірМіжнародний табір

25 переможців олімпіад, конкурсів-захистів всеукраїнського рівня нагороджені стипендією Президента України. Стипендіатами Кабінету Міністрів стало четверо дітей, Вікторія Забожчук – двічі. Також діти щорічно отримують іменні стипендії Луцької міської ради.

«Гімназія входить у сотню кращих шкіл України за результатами ЗНО. Але я не тільки за цією ознакою оцінюю роботу освітнього закладу. ЗНО, звичайно, важливий показник, але не основний. Адже важливими для нас є досягнення кожної дитини. Щороку зі школи випускається від 60 до 100 дітей, і не можна лише за результатами ЗНО оцінювати, як працює заклад», – вважає Марія Кардаш.

Микола СвередаМикола Свереда

Завдяки злагодженій роботі колективу більш ніж 30 років тут немає дітей, які стоять на обліку в інспекції у справах неповнолітніх. Учні залучені до волонтерської діяльності.

У гімназії налагоджена комунікація між батьками, вчителями та учнями. Тому вдається досягати хороших результатів.

«Учитель повинен обов’язково любити дітей і свою роботу. Якщо цих складових у нього немає, йому немає що робити у школі. Високий професіоналізм, любов до дітей і відданість свої роботі – це дуже багато. Але потрібно постійно працювати над собою, самовдосконалюватися. Костянтин Паустовський казав: «Ніколи не думайте, що ви усе знаєте, і як би високо не оцінювали вас, завжди майте мудрість сказати собі: «Я – невіглас», і вчитися далі», – вважає очільниця закладу.

Творчість

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Учні задіяні у 42-х гуртках, секціях та клубах. Відомими в Україні є гімназійний народний фольклорний колектив «Дивоцвіт», зразковий хореографічний колектив «Любисток», зразковий хор учнів старших класів, ансамбль дзвонарів «Благовіст». У закладі діє європейський клуб «Мрія», учнівське наукове товариство «Інтелект», якому вже 27 років.

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Завдяки такій системній і всебічній роботі, спрямованій на розвиток дітей, творчі колективи гімназії посідають призові місця на конкурсах різних рівнів.

Також свої творчі напрацювання активно презентують і вчителі гімназії. Щорічно більш ніж 25 робіт відзначається на міській виставці дидактичних і методичних матеріалів «Творчі сходинки педагогів», більше 10 – на обласній.

Педагоги закладу – Ольга Рудницька, Надія Синя, Діана Василюк, Таміла Косміна, Світлана Джабка, Олег Романюк – є авторами навчальних посібників, які мають гриф Міністерства освіти і науки України, рекомендовані для використання у закладах освіти України.

Ольга РудницькаОльга Рудницька

Олег РоманюкОлег Романюк

Надія СиняНадія Синя

Лідія ЖумикЛідія Жумик

«Я дуже люблю вчителів, які приходять до мене з різними креативними, можливо, навіть несподіваними ідеями. Намагаюся знаходити там якесь раціональне зерно і їх підтримую. Завжди пам’ятаю: щоб щось вимагати від учителя, потрібно створити йому належні умови праці. Важливі також розуміння й підтримка батьків, тоді є результат», – розповідає Марія Кардаш.

Матеріально-технічне забезпечення

У НВК – 37 класів. Зі слів директорки, заклад забезпечений необхідним навчальним обладнанням для вчителів.

«У нас є внутрішня мережа, якою користуються всі учасники освітнього процесу. Цікаву й корисну інформацію про життя закладу можна отримати на оновленому цьогоріч гімназійному сайті. Чимало педагогів ведуть свої блоги. Ми багато працюємо над удосконаленням віртуальних навчальних кабінетів, щоб їхня база була зручною для користування», – коментує директорка.

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Ремонти у закладі проводяться за кошти міської ради, проте дуже допомагають батьки.

«Значну суму коштів отримали  із державної субвенції на НУШ. Не стоять осторонь і спонсори. Допомагають і підтримують депутати Луцької міської ради Микола Яручик, Микола Собуцький, Сергій Савчук та Ірина Побережна. Вдячні ми за допомогу й народному депутату України Ірині Констанкевич», – каже Марія Кардаш.

Проте багато хотілося б іще зробити, бо матеріально-технічна база мусить постійно оновлюватися.

Чому 14-та гімназія?

«Тому що тут класні вчителі, які люблять дітей, використовують інноваційні методи та прийоми навчання, чудові навчально-матеріальні умови. А ще – хороші батьки, які завжди підтримують і вчителя, і своїх дітей. Більшість наших випускників – успішні люди, які здобули гарну освіту, створили хороші сім’ї», – розповідає Марія Кардаш.

Досьє:

КП «Луцький навчально-виховний комплекс «Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського Луцької міської ради»

Адреса – вул. Черняховського, 8

Телефон – 03322 26-35-0926-35-0926-35-09

Електронна пошта – [email protected]

Сайт – https://gimn14.lutsk.ua

Кількість учнів – 1142

Кількість вчителів – 110

Директор – Кардаш Марія Миколаївна

Назви вулиць, закріплені за гімназією №14: Лермонтова, Львівська (від вул. Потебні до кінця), Потебні (від вул. Львівської до кінця), Супутника, Чекаліна, бульв. Дружби Народів (№ 15), Гнідавська, Гречана, Даньшина, Докучаєва, Олекси Ошуркевича, Марка Вовчка, Нагірна, Південна, пров. Гнідавський, Софії Перовської, Тимірязєва, Цегельна, Черняховського.

Відомі випускники: начальник управління туризму Луцької міської ради Катерина Мойсіюк, депутат Луцької міської ради Микола Собуцький, заступник міського голови Луцька Костянтин Петрочук, ексзаступник голови Державного агентства  лісових ресурсів, депутат Волинської обласної ради Володимир Бондар, директор департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Оксана Гобод, засновник «Волинської правової школи» Орест Сорокопуд, прессекретар головного прокурора Волинської області, поетеса Наталка Мурахевич, викладач СНУ імені Лесі Українки, головний редактор всеукраїнського дитячого журналу «Бедрик» Оксана Самуляк, директор фірми «ПанДор» Дем’ян Шнайдюк, директор ТзОВ «СІД Медіа Груп» Ігор Денисевич, редактор ІА «Волинські новини» Іван Савич, викладач КНУ імені Тараса Шевченка, поетеса Ольга Ольхова, завідувач відділення нефрології Волинської обласної клінічної лікарні Віктор Дорецький, директор міського центру туризму, спорту і краєзнавства учнівської молоді Луцької міської ради Андрій Єрко, журналістка суспільного ТБ «Волинь» Олена Чернуха, журналіст телеканалу «1+1» Олександр Романюк, редактор газети «Твій вибір» Оксана Бубенщикова, письменник Іван Чернецький, учасники АТО/ООС  Сергій Зиза, Микола  Скопюк, Микола Собуцький, Олександр Шкиря, Вадим Крикун, Дмитро Дейна, Ігор Сохацький, Олександр Радько, Андрій Шрамко, волонтер, власник мережі магазинів «Свій час» Олександр Ніколайчук, беквокаліст і директор гурту «Тартак» Андрій Благун, заслужений діяч мистецтв України, художник Роман Петрук, соліст Празької та Південночеської опери Олександр Бень, доцент кафедри музично-практичної підготовки СНУ імені Лесі Українки, провідний методист з вокально-хорового жанру обласного науково-методичного центру культури Волині Сергій Бень, директори луцьких шкіл Наталія Чорна, Іван Леуш, Леся Волинець.

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

Освіта в тренді: Луцька гімназія №14 імені Василя Сухомлинського

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів