Експерти назвали найкращі та найгірші марки тушонки (список)

Четвер, 30 січня 2020, 20:02

Фахівці провели дослідження шести українських марок тушкованої свинини та оприлюднили результати.

Відповідне дослідження у грудні 2019 року провів Київський центр експертиз "ТЕСТ".

У тестуванні брали участь 6 українських марок свинини тушкованої. Це продукція "Алан", "Здорово", Ladus, Eat me, "Етнічні м'ясники" і "Пан Іван". Вся продукція виготовлена за ДСТУ 4450: 2005. Під час тестування оцінили упаковку і маркування, перевірили за складом, а також оцінили продукт на смак. З урахуванням всіх показників були виставлені загальні оцінки. Не всім маркам вдалося успішно пройти тестування.

Склад:

"Алан"

Eat me

"Етнічні м'ясники"

Ladus

"Пан Іван"

"Здорово"

Маркування та упаковка

Всі консерви представлені в жерстяній тарі. Різниця була в масі і наявність кільця. Якщо банка без нього, то доведеться шукати консервний ніж. Якщо ж кільце є, як у марках "Алан" і Ladus, то розкрити тушонку нескладно. Тому щодо упаковки банкам з ключиком поставлено "відмінно", без ключика – "добре".

Щодо маркування зауважень було два: зазначення ​​гатунку і кількості м'яса в складі, причому вони між собою пов'язані. Справа в тому, що за ДСТУ 4450: 2005 вищого і першого гатунку буває тільки тушонка з яловичини або баранини. Зі свинини консерви випускаються безсортовими, ​​тобто на них не потрібно вказувати гатунок взагалі. Цей нюанс має велике значення. Адже в стандарті для виробів вищого гатунку передбачено не менше 56,5 % основної сировини – м'яса з жиром, а для безсортових зі свинини – не менше 59 %. Тому вказуючи вищий гатунок на етикетці, виробники намагаються для себе знизити норму.

Лабораторні дослідження

У лабораторії свинину тушковану перевірили на кількість та якість вмісту. Як зазначалося, м'яса з жиром має бути не менше 59 %. З 6 перевірених марок більше 59 % виявилося тільки у марках "Алан" і "Здорово". У продукції "Етнічні м'ясники", "Пан Іван", Eat me і Ladus м'яса з жиром виявилося менше, ніж вимагає стандарт. 

Також перевірили, з чого саме складається продукт. Сої не знайшли ні в одному зразку, а ось крохмаль був виявлений в продукції Eat me, він не заявлений в складі. Також в Eat me знайшли карагенан, про який ані слова не згадується в складі і якого в продукті за ДСТУ бути не повинно. Зауваження за складом були до продукції Ladus: в цій тушонці виявлена ​​білкова добавка (нем'ясного походження). За невідповідність складу загальні оцінки продуктів були знижені.

Органолептична оцінка

Це найсмачніший етап тестування, адже у тушонці необхідно оцінювати зовнішній вигляд, консистенцію, запах і смак. Оскільки продукція випускається без стабілізатора кольору нітриту натрію, то характерним кольором для м'ясних консервів є сірий. Ніяких хрящів, сухожиль, кісточок і шкури потрапляти не повинно. М'ясо має бути соковитим і не дуже перевареним. Для аромату і смаку використовуваються спеції, ніяких сторонніх відтінків не допускається.

За смаком найбільше сподобалися "Алан" і Ladus, а ось Eat me розчарував: траплялися хрящі, смак м'яса був не виражений.

"Алан"

Eat me

"Етнічні м'ясники"

Ladus

"Пан Іван"

"Здорово"

З урахуванням всіх перевірених показників із 6 марок на "відмінно" оцінили лише "Алан" – найдорожчий зразок в межах дослідження. Загальна оцінка "задовільно" у тушонки "Здорово".

Негативних оцінок виявилося немало. Продукція "Етнічні м'ясники" отримала "погано". Три зразки "Пан Іван", Eat me і Ladus з оцінкою "дуже погано". Найдешевшою виявилася тушонка Eat me – вона вдвічі дешевша "відмінника".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: