У Луцьку оприлюднили результати спостереження за ЗНО-2016 на Волині

П'ятниця, 24 червня 2016, 14:33

Цьогоріч під час проведення ЗНО на Волині було зафіксовано менше порушень, ніж минулоріч.

Це свідчить про позитивну тенденцію щодо підготовки та проведення тестування. Таку інформацію озвучили на прес-конференції "Підсумки проведення ЗНО-2016 на Волині" представники Громадянської мережі ОПОРА.

22 спостерігачів моніторили проведення незалежного оцінювання із 7-ми предметів у 7-ми населених пунктах Волині: Луцьк, Ковель, Нововолинськ, Ківерці, Ковель, Маневичі та Ратне.

Зі слів координатора громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерини Шарпати, вони намагалися охопити 70 % шкіл у Луцьку та 30 % – в інших містах Волині.

Активістка відзначила, що цього року було зафіксовано значно менше порушень, порівняно з попередніми роками.

Зокрема, у двох школах Луцька зафіксовано три випадки, коли чергові користувалися телефонами у недозволених місцях. Ще одне аналогічне порушення з боку інструктора трапилося у школі міста Горохів.

Було виявлено близько 10 випадків, коли ще задовго до початку тестування на територію школи потрапляли люди, у яких не перевіряли документи. Це відбувалося ще до появи уповноважених осіб від регіонального центру оцінювання якості освіти.

У школі Нововолинська зафіксували один випадок, коли було порушено регламент проведення тестування, а саме допущено абітурієнта після 10:50.

Представники громадської мережі зафіксували лише два випадки порушення самими абітурієнтами. Обидва в Луцьку. В одного учасника тестування вилучили мобільний телефон. Як наслідок, він не мав змоги пройти тестування. Також на нього було складено акт про порушення.

В іншого знайшли навушники. Абітурієнта також вилучили з пункту ЗНО, однак акту про порушення не складали.

Серед позитивних тенденцій активісти відзначили відсутність спроб перешкоджати діяльності спостерігачів, високу явку на пунктах тестування (найменше – 94 %), відсутність апеляцій на результати тестування від абітурієнтів.

Зі слів експерта Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Дмитра Безвербного, також у трьох волинських містах, у Луцьку, Ратному та Нововолинську, спостерігачі проводили опитування.

Як виявилося, більшість абітурієнтів залишилися задоволені якістю тестів та процесом тестування.

Окрім цього, 65,2 % абітурієнтів ствердно відповіли на запитання: "Чи повинно ЗНО залишатися основним критерієм для вступу до ВНЗ".

Щоправда, чимало майбутніх студентів недостатньо орієнтуються у системі оцінювання, не до кінця розуміють нюанси ЗНО.

Варто зауважити, що спостереження у цьому році проводили у 17 областях України, включно з територією Донбасу.