Поділитись:

"Громади існують завдяки сплаті податків", – очільник податкової служби на Волині

П'ятниця, 24 січня 2020, 10:00
«Громади існують завдяки сплаті податків», – очільник податкової служби на Волині

Ухвалюючи Конституцію України понад двадцять років тому, законодавець передбачив відповідальність кожного громадянина щодо сплати податків.

Окрім того, що стаття 67 основного закону нашої держави зобов’язує кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом, передбачено норму, коли «Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом».

Наразі Податковий кодекс України не передбачає подання декларації усіма без винятку фізичними особами, хоч дискусія з цього приводу триває не один рік. Про те, хто ж таки зобов’язаний цього року подати річну податкову декларацію про доходи, отримані у 2019 році, та як правильно це зробити, розповів для ІА "Конкурент" в.о. начальника Головного управління ДПС у Волинській області Олег Гирикович.

– Олегу Вікторовичу,  традиційно з початком нового року в Україні стартує кампанія декларування доходів.  До 1 травня громадяни звітуються про отримані у попередньому році доходи. Кому варто в першу чергу відвідати податкову інспекцію, щоб заповнити і подати річну податкову декларацію?

– Порядок подання такої декларації передбачає Податковий кодексу України. Відразу ж зверну увагу, що не усім треба подавати річну податкову декларацію, а лише тим громадянам, які минулого року отримали доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб. Це головний момент, який повинні врахувати  громадяни.

Тобто, якщо ви торік здавали в оренду рухоме чи нерухоме майно, продавали власне майно, надавали послуги, наприклад у сільській місцевості з обробітку землі, отримали від такої діяльності дохід, але не сплатили податки, до 1 травня 2020 року закон зобов’язує Вас відзвітуватися про такі доходи.

Обов’язковому декларуванню підлягають доходи від отримання спадщини від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та іноземні доходи. Декларацію також подають особи, які отримали доходи від продажу інвестиційних активів.

– Тобто, такі декларанти зобов’язані з’явитися в податкову і заповнити паперову декларацію?

– Закон дозволяє декларанту самостійно обрати спосіб подання декларації. Активні користувачі інтернет-технологій можуть зробити це через Електронний кабінет, що працює на єдиному вебпорталі ДПС України. Важливо, щоб такий декларант зареєструвався в Електронному кабінеті, попередньо отримавши   кваліфікований електронний підпис.

Декларацію можна подати поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше, ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації. Проте найчастіше волиняни особисто відвідують Центр обслуговування платників за місцем своєї реєстрації та за участі фахівців податкової служби звітуються про доходи.

Враховуючи  можливості електронних сервісів ДПС найбільш швидко та зручно буде подати декларацію через Електронний кабінет. Тим не менше, наші спеціалісти в період кампанії декларування доходів надають консультаційну допомогу усім громадянам, котрі подають декларацію в паперовому вигляді.

– Протягом якого часу від моменту подання декларації громадяни зобов’язані сплатити податки?

– За умови, що громадянин задекларував доходи, з яких не сплачено податків, виконати податкові зобов’язання перед бюджетом треба протягом шістдесяти днів. Тобто кожен декларант повинен розраховувати, що на суму задекларованих ним доходів нараховується ПДФО та військовий збір. Цю суму податків декларант самостійно визначає у декларації і зобов’язаний сплатити її до бюджету.

– Який фінансовий ефект для бюджету минулорічної кампанії декларування і на що сподіватися цього року?

– Минулого року волинські декларанти задекларувати до сплати понад 20 мільйонів гривень ПДФО та військового збору.  Майже вся ця сума, а це понад 16 мільйонів гривень ПДФО та 3 мільйони військового збору,  надійшла до бюджетів у визначений законом термін. Військовий збір надходить до держбюджету і використовується на потреби армії, ПДФО – частково до державного, а решта – до бюджету громади, на території якої зареєстрований декларант. А це означає, що кожен, хто задекларував доходи і сплатив податки, зробив свій індивідуальний посильний внесок у незалежність і фінансову самостійність держави та громади, на території якої зареєстрований.  Сподіваємося, що цього року волиняни теж будуть активними і відповідальними  в питанні декларування доходів.

– Кампанія декларування лише розпочалася. Чи багато декларантів відзвітувалися про доходи?

– У перші тижні січня щонайменше 10-20 волинян відвідують податкову і звітуються по доходи.  Як правило, найбільша кількість декларантів у березні-квітні.

Варто звернути увагу волинян на тому, що декларація про доходи подається ще й для отримання податкової знижки. До речі, декларація для отримання податкової знижки, тобто часткового відшкодування витрат на навчання, страхування, іпотечне кредитування подається протягом усього року.

– Наостанок нашої розмови – дайте поради податкової служби потенційним декларантам.

– Поради традиційні: насамперед, не відкладати на завтра те, що можна зробити сьогодні. Вчасно зібрати необхідні документи, заповнити декларацію про доходи і сплатити визначені податки. Це буде саме той крок відповідального громадянина, який наближає нашу країну до кращих європейських практик. У цивілізованому світі не ведуться дискусії щодо того, треба чи не варто платити податки. Як у нас, так і за кордоном незалежна держава та самостійні громади існують завдяки сплаті податків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
13:36
24 квітня 2024
23 квітня 2024
20 квітня 2024