Поділитись:

Супрун розповіла, чи безпечно їсти взимку свіжі огірки та помідори

П'ятниця, 17 січня 2020, 19:31
Супрун розповіла, чи безпечно їсти взимку свіжі огірки та помідори

Зиму заведено вважати “бідним” сезоном на овочі та фрукти. Картопля, буряк, морква, капуста, цибуля – здебільшого це все овочеве розмаїття, яке з’являється на українських столах взимку. Українці побоюються “нітратних” помідорів, з недовірою дивляться на “завезені” огірки та обходять 10-ю дорогою “ГМОшні” яблука.

Натомість мільйонні прибутки від продажів біологічно-активних добавок демонструють високу толерантність до синтетичних вітамінів у будь-який сезон. Продажі БАДів зростають щороку у всьому світі. Для розуміння ситуації: у 2018 році цей ринок становив майже 124 млрд доларів, а у 2023 році він становитиме понад 205 млрд доларів. Але, наголошує у фейсбуці ексочільниця МОЗ Уляна Супррун, для здорових людей найбільш ефективне джерело вітамінів – це збалансоване харчування, а не вітаміни чи добавки з аптеки.

Це правда, що в овочах та фруктах, які вирощували не в сезон, більше нітратів. Але це ще не робить салат з помідорів та огірків взимку небезпечним. Рівень і шкода від нітратів і в зимових огірках, і в ранніх кавунах перебільшені. Щоб отримати дійсно шкідливі концентрації нітратів, огірки треба їсти в надзвичайно великій кількості або з’їсти два кілограми шпинату, наприклад. Вживайте різноманітні овочі та фрукти, але помірно. Бідний раціон більш шкідливий для здоров’я, ніж яблуко з супермаркету. Тільки не забувайте ретельно мити всі овочі, фрукти й зелень вдома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів