Поділитись:

У Луцький зоопарк "спихають" непотрібних домашніх тварин

Вівторок, 10 грудня 2019, 10:35
У Луцький зоопарк «спихають» непотрібних домашніх тварин

У Луцькому зоопарку закликали людей бути відповідальними за тих, кого приручили. Оскільки дуже часто до зоопарку тварини потрапляють через безвідповідальне ставлення їхніх попередніх господарів. 

Звернення опублікували на сторінці звіринцю у фейсбуці. 

Як йдеться у повідомленні, найперше варто поділити тварин, які потрапляють у зоопарк, на дві групи. До першої зараховують тих, кому дійсно була потрібна допомога, без якої вони б втратили життя. А до другої – тих, кого «врятували» без потреби і лише зашкодили тим, що забрали із дикої природи. 

«Маємо безліч тварин, яких у жахливому стані приносять ті, хто брав на себе відповідальність турбуватися про них як домашніх улюбленців. Наприклад, віддали нібито для зоопарку черепаху. Але її зовнішній вигляд – без перебільшення – викликав шок. Вона за невідомих нам обставин отримала таку травму, що аж надвоє тріснув панцир. Але огляд ветеринара «добив» наших працівників: сечокам’яна хвороба, запалений кишківник, протрузії, відсутня нижня частина щелепа. Отож, годували тварину абичим, про спецменю та вітаміни навіть не кажемо. Так, у зоо її пробували виходити, витративши кількасот гривень на медикаменти, але… дива не сталося», – зазначили в зоопарку. 

До того ж такі історії трапляються доволі часто. Відтак працівники зоо наголошують, що домашній улюбленець – то не іграшка, а шалена відповідальність, супровід спеціалістів, піклування, любов та чималі кошти на адекватне утримання.

«Мешканців із особливими потребами маємо чимало. Наприклад, 22 лелеки. Тих же лебедів – 19, до десятка лисиць тощо. Це усе – на додачу до 650 підопічних із колекції зоопарку. Якщо ж хочете уявити додаткові навантаження на бюджет зоопарку, то порахуйте хоча б у скільки обійдеться купувати по 1 кг риби на особину на добу для лелек. Про те, скільки коштують медикаменти чи вакцини, мабуть, теж здогадуєтеся? Однак, на жаль, приносячи тварину чи птаху, люди не пропонують матеріальну допомогу на її лікування та утримання. А коли ми самі про неї попросили, то охочих підтримати нашу роботу з порятунку тварин, що опинилися у складних життєвих обставинах, виявилося не так уже й багато. Тож зі 150 тисяч гривень, необхідних на вольєр для лисиць, на рахунок надійшло лише 9. І за них – дійсно безмежна вдячність небайдужим. Обіцяємо витратити за призначенням та прозвітувати (і сподіваємося, що у 2020-му)», – йдеться у повідомленні. 

Отож, в зоопарку закликають добре зважити усі «за» і «проти», прочитати про умови утримання та труднощі, які виникають у тих, хто заводить домашню тварину: 

«Це не забавка, а шалена відповідальність за життя. Впевнені, що серед ваших знайомих є такі, які, на жаль, можуть слугувати прикладом, як не можна і не треба поводитися з тими, кого назвали ще одним членом родини. Бо ще добре, коли звірятко чи птах, ставши зайвими, опинаються у нас, а не на вулиці. Будьмо дійсно людьми». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
18 квітня 2024
16 квітня 2024
15 квітня 2024
14 квітня 2024
11 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
03 квітня 2024
02 квітня 2024